Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Na zdjęciu zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning
Mój pomysł na trzy wersje zdrowych cukierków z miodem.
Wersja 1: Kokos z żurawinką
- garść żurawiny,
- 3 łyżki kokosu,
- łyżeczka oliwy,
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego
Wersja 2: Ciasteczkowe migdałki
- 4 małe herbatniki,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- łyżeczka oliwy,
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego
Wersja 3: Cynamonowy słonecznik
- łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki słonecznika,
- łyżeczka oliwy,
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego
Jak robimy?
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Zależnie od wersji wrzucamy: kokos/migdały/słonecznik i dosłownie minutkę prażymy.
Następnie dodajemy drugi składnik, a na koniec miodek. Dokładnie mieszamy, chwilkę prażymy (do roztopienia miodu) i przelewamy na folię spożywczą formując placki.
Wkładamy na 10 minut do lodówki.
Jak zastygnie to kroimy lub łamiemy na kawałki. Smacznego kochani!
Porady i wskazówki:
- Folia spożywcza trochę się podkurczy pod wpływem karmelu ale bez obaw - nie przyklei się. Jest do tego celu najlepsza - łatwo od niej odkleić masę. Nie radzę wylewać na talerz czy inne naczynie.
- Wyczyśćcie od razu patelnię - inaczej późniejsze potrawy będą miały karmelowe smaki, co niekoniecznie pożądane jest np. w jajecznicy :P Najlepiej zalać patelnię wodą i podgrzać. Wylać i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim
12. Banan w cieście
13. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
14. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
15. Tosty na słodko
16. Plackowe brownie z cukinią i miodem
17. Placki bananowo-owsiane z miodem
18. Puchowa owsianka na różanym mleku
19. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
20. Pancakes cytrynowe z miodem
21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
23. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
25. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź również mój blog: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 11760
Komentarze z forum pszczelarskiego
marcin 2014-02-21 11:33:29

Alkaloidy pirolizydynowe w miodzie
Toksyczny nektar roślin a właściwości miodu Portal Pszczelarski

Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy
O tym dlaczego miód fermentuje i który najczęściej? Portal Pszczelarski

Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Portal Pszczelarski

Czym żywi się pszczoła miodna?
Czym żywią się pszczoły? Portal Pszczelarski

Pasieka ekologiczna - idea i wymagania
Przepisy dotyczące pasieki ekologicznej Portal Pszczelarski

Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?
Podstawowe informacje na temat miodu. Skład chemiczny, właściwości, dawkowanie Portal Pszczelarski

Miodobranie - sprzęt, przebieg, technika wirowania miodu i porady
Portal Pszczelarski
