Puszysty omlet z bananami

Powyżej zdjęciu puszystego omletu z bananami i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning
Główne składniki na puszysty omlet z bananami:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowe składniki:
- 1 banan,
- 3 łyżeczki miodu z pyłkiem pszczelim (Anielskie Przysmaki),
- odrobina cynamonu,
- 2 łyżeczki jogurtu bałkańskiego light.
Przepis:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno (porządnie!).
Następnie dodajemy do nich żółtka i dalej mieszamy na wysokich obrotach.
Na koniec przesiewamy (np. przez sito) mąkę z proszkiem i mieszamy ręcznie (z pomocą dużej łyżki) do połączenia składników. Powinna wyjść gęsta, pulchna masa.
Patelnię nagrzewamy z łyżką oliwy, zmniejszamy gaz i nakładamy omlet (w kształcie koła oczywiście).
Po około 5 minutach sprawdzamy delikatnie dół - jak jest brązowy to zsuwamy całość na talerz, by zdecydowanym (ale precyzyjnym ruchem) odwrócić talerz nad patelnią i smażyć omleta z drugiej strony. Również około 5 minut.
Podajemy z czym lubimy :))
Omlet nie słodziłam bo użyłam potem sporo miodu. Zresztą taki smak pamiętam z dzieciństwa - omlet z miodem :)) Ale była wtedy uczta!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
6. Dyniowe drożdżowe z awokado
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Placki bananowo-owsiane z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
24. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 17718
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













