Puchowa owsianka na różanym mleku

Na zdjęciu owsianka na różanym mleku. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning
Przepis na puchową owsiankę na różanym mleku.
Składniki:
- masa owsiankowa (2 łyżki płatków żytnich, 2 łyżki owsianych błyskawicznych, 2 łyżki otrąb),
- szklanka mleka różanego,
- coś do posłodzenia,
- 2-3 łyżeczki miodu z różą,
- spora garść migdałów,
- kurze białko.
Przepis:
Białko ubijamy ze szczyptą soli.
Owsiankę gotowałam dzisiaj po staremu, czyli tak jak kiedyś - całkowicie na mleku.
Mleczko różane w garnuszku gotujemy na małym gazie. Gdy się podgrzeje słodzimy czym lubimy i wrzucamy suchą masę owsiankową.
Gotujemy, aż masa wchłonie mleko i zacznie bulgotać. Mieszamy.
Gdy będzie gotowa zdejmujemy z gazu, dodajemy białko i intensywnie mieszamy do połączenia składników.
Podajemy z migdałami i miodem różanym (absolutna konieczność!).

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
18. Pancakes cytrynowe z miodem
19. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
21. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
22. Ananas w czekoladowym cieście
23. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
24. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 3152
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













