Ananas w czekoladowym cieście

Na zdjęciu: ananas w czekoladowym cieście z dodatkiem miodu. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning
Przepis na ananasa w czekoladowym cieście.
Składniki:
- 4 plastry świeżego ananasa (gdyż ten z puszki może okazać się zbyt mokry),
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 4 łyżki mleka,
- łyżka kakao,
- łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina cukru lub ksylitolu.
Dodatkowe składniki:
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- łyżeczka miodu lipowego (Anielskie Przysmaki).
Przepis:
Ananasa obieramy* i kroimy na plastry grubości od 0,5 do 1 cm.
Ciasto przygotowujemy roztrzepując mikserem całe jajko, dodając mąki i kakao. Można rozrzedzić odrobiną mleka.
Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oliwy, a gdy już będzie nagrzana zmniejszamy gaz i nakładamy plastry ananasa, mocząc je uprzednio z obu stron w cieście.
Smażymy około 3-4 minut z jednej strony i obracamy.
Polecam patelnię do naleśników! Podałam z pokrojoną czekoladą, a wszystko oblałam miodkiem. Cudeńko!
* z cyklu "jak obierać ananasa". Robię to tak: odcinam podstawę ananasa (tę część bez liści, tzn. z drugiej strony), następnie stawiam ananasa na odkrojonej części i trzymając za pióropusz obieram go z każdej strony nożem (od góry do dołu) - pióropusz zostawiam. Gdy obrałam już ananasa mogę go wygodnie pokroić trzymając za liście :) W ten sposób się nie ślizga w rękach! Możecie wykroić środek już z plastrów, aczkolwiek mi on nie przeszkadza (jest tylko nieco twardszy).

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Placki bananowo-owsiane z miodem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
25. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 3775
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2015-11-22 08:47:10
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













