Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Na zdjęciu jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning
Mój przepis na jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem.
Składniki:
- 1 jabłko,
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1,5 płaskiej łyżki stewii,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Składniki na karmelizowany słonecznik:
- 2 łyżki łuskanego słonecznika,
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego (Anielskie Przysmaki),
- łyżeczka lub więcej cynamonu,
- łyżeczka oliwy.
Jak robimy?
Jabłko kroimy w plastry (grube), wykrajamy środek.
Ciasto przygotowujemy z całego jajka, ubitego z mlekiem i stewią.
Następnie powoli dodajemy mąkę, cynamon, proszek. Ciasto powinno wyjść gęste i lepkie.
Moczymy plastry jabłka w cieście z obu stron i przekładamy na patelnię, na mały gaz. Bez tłuszczu.
"Sos" ze słonecznika robimy na końcu. Na patelnię dajemy łyżeczkę oliwy.
Gdy się rozgrzeje wrzucamy słonecznik i po minutce dodajemy miód. Dokładnie mieszamy.
Na koniec posypujemy cynamonem i mieszamy ponownie.
Smacznego!
UWAGA!
- Plastry jabłka muszą być grube, bo inaczej się połamią.
- Miska z ciastem powinna mieć płaskie dno - ciasto ma szansę wtedy oblepić dokładnie plastry.
- Karmelizowany słonecznik przyklei się Wam do wszystkiego - doświadczyłam tego! Może więc lepiej nałożyć go na folię spożywczą (nie papier!) kawałkami i gdy stężeje nałożyć jak cukierki na talerzyk albo zalać całością placuszki.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Placki bananowo-owsiane z miodem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Ananas w czekoladowym cieście
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
25. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 3978
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













