Portal Pszczelarski

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Na zdjęciu naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód naleśniki w sosie pomarańczowym z miodem naleśniki z miodem obiad z miodem

To dość ciekawy pomysł. Zapaliłam się na nie już dawno temu ale jakoś tak... miałam tyle pomysłów, że ciężko było mi je wkomponować w mój plan śniadaniowy. Cóż - zrobiłam je na obiad bo już nie mogłam się doczekać!

Ta wersja naleśników, z karmelizowanym sosem pomarańczowym jest iście wyjątkowa. Naleśniki nasiąkają cudownym napojem, stają się mięciutkie i dosłownie (przysięgam!) rozpuszczają się w ustach. Możecie wierzyć lub nie ale byłam w pomarańczowym niebie :) To danie z rodzaju tych, które niekoniecznie prezentują się ładnie (rozpada się czasami, nie układa tak jak chcemy na talerzu i brak tu różnorodności kolorów), ale smak jest wart wypróbowania.

Składniki: 
- 1/2 pomarańczy,
- 3 łyżki twarogu mielonego President,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 3 łyżki mąki orkiszowej,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2-3 łyżki miodu lub cukru.

Przepis:
Ciasto na naleśniki to zmiksowane jajko, mąka orkiszowa i mleko (nie słodzimy). Dodałam jeszcze łyżkę oliwy i Wam też polecam!

Wylewamy na patelnię i smażymy z obu stron.

Kiedy zdjemujemy jeden naleśnik i nalewamy kolejny możemy już ten pierwszy ładnie sobie przygotować. Smarujemy zatem połowę twarożkiem, kładziemy na to kawałki pomarańczy i składamy w trójkącik. I tak każdy (powinny wyjść 3).

Kolejny krok - sos. Na patelnie wylewamy miód lub sypiemy cukier. Czekamy kilka sekund (w przypadku cukru do rozpuszczenia) i delikatnie wlewamy sok z pomarańczy.

Mieszamy i gdy się zagrzeje kładziemy nasze poskładane naleśniki.

Po 2-3 minutkach na małym gazie obracamy je i kolejne minutki grzejemy.

Podajemy razem z sosem :)

Przepis na naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

12. Banan w cieście

13. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

14. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

15. Tosty na słodko

16. Plackowe brownie z cukinią i miodem

17. Placki bananowo-owsiane z miodem 

18. Puchowa owsianka na różanym mleku 

19. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

20. Pancakes cytrynowe z miodem 

21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

22. Lawendowe ciasto dyniowe

23. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

24. Ananas w czekoladowym cieście

25. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

26. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź również mój blog: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9936

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2015-01-02 20:32:25

Przyznaję, naleśniki pierszoklaśne! Żona zachwycona była z prostoty przepisu, a ja że takie smaczne. Gorąco polecam!



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Wielosił błękitny – roślina miododajna

Czy pszczelarstwo jest innowacyjne?

Facelia błękitna - roślina miododajna

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Piernik sułtański

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ananas w czekoladowym cieście

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Klasyczna truskawka z miodem