Portal Pszczelarski

Dyniowe drożdżowe z awokado

Na zdjęciu dyniowe ciasto drożdżowe z awokado i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód miód z cynamonem ciasto z miodem

Składniki na dyniowe drożdżowe z awokado:
-
rozczyn: łyżeczka drożdży (świeżych), łyżka mąki, łyżeczka cukru, odrobina letniej wody,
- 2-3 łyżeczki puree z dyni*
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1 jajko,
- miód z cynamonem (Anielskie Przysmaki),
- 1/2 dojrzałego awokado.

*jeżeli jest mocno gęste dodajcie około 1/4 szklanki mleka do ciasta na placki

Przepis:
Najpierw rozczyn. Mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem, mąką i odrobiną letniej wody (nie zimna, nie gorąca). Odstawiamy na 10-15min w ciepłe miejsce i jeśli urośnie - znaczy zrobiliśmy wszystko OK i można "iść" dalej w przepisie :)

Ciasto przygotowujemy roztrzepując jajko mikserem, dodając mąkę i rozczyn, a następnie puree. Nie słodziłam - bez sensu skoro podałam z mocno słodkim miodkiem.

Ciasto mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki - na całą noc.

Rano wyciągamy ciasto i smażymy z obu stron. W międzyczasie można pokroić sobie awokado (najpierw na pół, potem z połówki ukroić plastry i na koniec zdejmować z nich skórkę).

Podałam właśnie z awokado i pysznym miodkiem z cynamonem :)

Dyniowe drożdżowe z awokado Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

12. Banan w cieście

13. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

14. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

15. Tosty na słodko

16. Plackowe brownie z cukinią i miodem

17. Placki bananowo-owsiane z miodem 

18. Puchowa owsianka na różanym mleku 

19. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

20. Pancakes cytrynowe z miodem 

21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

22. Lawendowe ciasto dyniowe

23. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

24. Ananas w czekoladowym cieście

25. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

26. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3074

Komentarze z forum pszczelarskiego

marcin 2014-02-20 23:58:39

Nie wiem jak Wy ale ja zgłodniałem ;-)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie