Dyniowe drożdżowe z awokado

Na zdjęciu dyniowe ciasto drożdżowe z awokado i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning
Składniki na dyniowe drożdżowe z awokado:
- rozczyn: łyżeczka drożdży (świeżych), łyżka mąki, łyżeczka cukru, odrobina letniej wody,
- 2-3 łyżeczki puree z dyni*
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1 jajko,
- miód z cynamonem (Anielskie Przysmaki),
- 1/2 dojrzałego awokado.
*jeżeli jest mocno gęste dodajcie około 1/4 szklanki mleka do ciasta na placki
Przepis:
Najpierw rozczyn. Mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem, mąką i odrobiną letniej wody (nie zimna, nie gorąca). Odstawiamy na 10-15min w ciepłe miejsce i jeśli urośnie - znaczy zrobiliśmy wszystko OK i można "iść" dalej w przepisie :)
Ciasto przygotowujemy roztrzepując jajko mikserem, dodając mąkę i rozczyn, a następnie puree. Nie słodziłam - bez sensu skoro podałam z mocno słodkim miodkiem.
Ciasto mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki - na całą noc.
Rano wyciągamy ciasto i smażymy z obu stron. W międzyczasie można pokroić sobie awokado (najpierw na pół, potem z połówki ukroić plastry i na koniec zdejmować z nich skórkę).
Podałam właśnie z awokado i pysznym miodkiem z cynamonem :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim
12. Banan w cieście
13. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
14. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
15. Tosty na słodko
16. Plackowe brownie z cukinią i miodem
17. Placki bananowo-owsiane z miodem
18. Puchowa owsianka na różanym mleku
19. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
20. Pancakes cytrynowe z miodem
21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
23. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
24. Ananas w czekoladowym cieście
25. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
26. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 3074
Komentarze z forum pszczelarskiego
marcin 2014-02-20 23:58:39
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













