Portal Pszczelarski

Marchewkowe naleśniki z miodem

Na zdjęciu marchewkowe naleśniki z miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód miód waniliowo-truskawkowy naleśniki marchewkowe z miodem naleśniki marchewkowe śniadanie z miodem obiad z miodem

Mój przepis na marchewkowe naleśniki z miodem.

Składniki: 
- 3 solidne łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 średnia marchew,
- coś do posłodzenia,
- łyżka oliwy,
- dodatki: miód o smaku waniliowo-truskawkowym, masło orzechowe, 2 kostki gorzkiej czekolady.

Przepis:
Ciasto na naleśniki przygotowujemy klasycznie - ubijamy całe jajko, łączymy z mlekiem, oliwą i mąką.

Marchew należy zetrzeć na małych okach tarki i dodać do ciasta. Można dosłodzić.

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron - najlepiej na małym gazie, tak by w miarę smażenia dołu, góra się też troszkę ścięła.

Naleśniki są delikatne ale przerzucałam je bez problemu :)

Każdy nadziewamy tym, co lubimy. Ja użyłam miodu o smaku truskawkowo-waniliowym, masła orzechowego i rozgrobnionej kostki gorzkiej (70%) czekolady.

Przepis na: Marchewkowe naleśniki z miodem Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Placki bananowo-owsiane z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem 

20. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

23. Ananas w czekoladowym cieście

24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź również mój blog: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5092

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie