Banan w cieście

Na zdjęciu deser w postaci banana w cieście. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning
Mój przepis na banana w cieście.
Składniki:
- 1 banan,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżki mleka.
Dodatkowe składniki:
- orzechy włoskie,
- miód z pyłkiem pszczelim (Anielskie Przysmaki).
Przepis:
Banana przekrawamy na 3 podłużne części (z tego względu nie może być on mocno dojrzały ani mocno wygięty).
W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę i proszek, a na koniec odrobinkę mleka.
Teraz nasuwa się pytanie - jak maczać banana w cieście, żeby się nie rozpadł? Otóż moja metoda jest taka: Nałóżcie 3-4 łyżki ciasta na duży talerz. Na ciasto połóżcie banana i polejcie dodatkową łyżką ciasta. W takiej postaci zsuwamy banana z talerza prosto na patelnię :)
Po 3-4 minutkach można go obrócić. I znowu - tylko jak to zrobić? Podłóż jeden widelec pod prawy koniec banana i drugi widelec pod lewy - na "trzy cztery" obróć widelce :) Takie tam moje sposoby :)
Podałam z ulubionym miodkiem i orzechami włoskimi.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim
12. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
13. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
14. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
15. Tosty na słodko
16. Plackowe brownie z cukinią i miodem
17. Placki bananowo-owsiane z miodem
18. Puchowa owsianka na różanym mleku
19. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
20. Pancakes cytrynowe z miodem
21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
23. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
24. Ananas w czekoladowym cieście
25. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
26. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź również mój blog: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 3739
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













