Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
Kiwi w cieście z miodem rzepakowym? Pycha!
Składniki:
- 3 kiwi,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- łyżeczka ksylitolu,
- 5-6 łyżek mleka,
- 3 łyżeczki miodu rzepakowego (Anielskie Przysmaki),
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego.
Przepis:
Kiwi kroimy na plasterki grubości około 0,5-1cm. Następnie każdy plasterek obieramy (warto więc kupić dojrzałe kiwi a nie kamień).
Ciasto przygotowujemy roztrzepując jajko z dodatkiem mąki i proszku, ksylitolu (lub innego słodzidła) oraz rozrzedzając odrobinę mlekiem.
Plasterki kiwi maczamy porządnie w cieście i kładziemy na patelnię (rozgrzana, na małym gazie).
Smażymy z obu stron (dość szybko są gotowe, więc pilnujcie).
Podałam z ulubionym miodkiem - rzepakowym! Placuszków wychodzi sporo ale są malutkie :)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Placki bananowo-owsiane z miodem
22. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
23. Ananas w czekoladowym cieście
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
25. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 2314
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!