Portal Pszczelarski

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Na zdjęciu: omlet z ananasem, czekoladą i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód omlet omlet z miodem

Połączenie czekolady i miodu stało się jednym z moich ulubionych, a z kolei ananas z czekoladą też się sprawdził - czemu więc nie połączyć wszystkich tych składników? I tak oto mam - grubaśny omlet z pysznymi dodatkami :) 

Składniki: 
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- szczypta soli,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- łyżeczka miodu lipowego (Anielskie Przysmaki),
- 3 plastry ananasa.

Przepis:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno z odrobiną soli.

Do ubitych białek wrzucamy żółtka i ponownie miksujemy.

Na koniec przesiewamy (np. przez sito) mąkę i delikatnie, łyżką, łączymy ją z jajkami.

Smażymy na odrobinie oliwy, na małym gazie po około 5 minutek z każdej strony.

Przekładamy np. zsuwając na talerz i obracając go nad patelnią.

Mój omlecior był tak gruby i sztywny, że mogłam go obrócić zwyczajnie łopatką do smażenia.

Podajemy z ananasem, czekoladą (w kawałeczkach) i miodem (u mnie lipowy).

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem

20. Placki bananowo-owsiane z miodem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

23. Ananas w czekoladowym cieście

24. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5411

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Szybki piernik z miodem na święta

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową