Portal Pszczelarski

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Na zdjęciu: omlet z ananasem, czekoladą i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód omlet omlet z miodem

Połączenie czekolady i miodu stało się jednym z moich ulubionych, a z kolei ananas z czekoladą też się sprawdził - czemu więc nie połączyć wszystkich tych składników? I tak oto mam - grubaśny omlet z pysznymi dodatkami :) 

Składniki: 
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- szczypta soli,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- łyżeczka miodu lipowego (Anielskie Przysmaki),
- 3 plastry ananasa.

Przepis:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno z odrobiną soli.

Do ubitych białek wrzucamy żółtka i ponownie miksujemy.

Na koniec przesiewamy (np. przez sito) mąkę i delikatnie, łyżką, łączymy ją z jajkami.

Smażymy na odrobinie oliwy, na małym gazie po około 5 minutek z każdej strony.

Przekładamy np. zsuwając na talerz i obracając go nad patelnią.

Mój omlecior był tak gruby i sztywny, że mogłam go obrócić zwyczajnie łopatką do smażenia.

Podajemy z ananasem, czekoladą (w kawałeczkach) i miodem (u mnie lipowy).

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem

20. Placki bananowo-owsiane z miodem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

23. Ananas w czekoladowym cieście

24. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4789

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą