Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
Połączenie czekolady i miodu stało się jednym z moich ulubionych, a z kolei ananas z czekoladą też się sprawdził - czemu więc nie połączyć wszystkich tych składników? I tak oto mam - grubaśny omlet z pysznymi dodatkami :)
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- szczypta soli,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- łyżeczka miodu lipowego (Anielskie Przysmaki),
- 3 plastry ananasa.
Przepis:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno z odrobiną soli.
Do ubitych białek wrzucamy żółtka i ponownie miksujemy.
Na koniec przesiewamy (np. przez sito) mąkę i delikatnie, łyżką, łączymy ją z jajkami.
Smażymy na odrobinie oliwy, na małym gazie po około 5 minutek z każdej strony.
Przekładamy np. zsuwając na talerz i obracając go nad patelnią.
Mój omlecior był tak gruby i sztywny, że mogłam go obrócić zwyczajnie łopatką do smażenia.
Podajemy z ananasem, czekoladą (w kawałeczkach) i miodem (u mnie lipowy).
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Placki bananowo-owsiane z miodem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Ananas w czekoladowym cieście
24. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
25. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 5043
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!