Portal Pszczelarski

Lawendowe ciasto dyniowe

Na zdjęciu lawendowe ciasto dyniowe z kubkiem lawendowego kakao. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia My Sweet Morning

przepis z miodem miód miód lawendowy ciasto z miodem ciasto dyniowe

Przepis na lawendowe ciasto dyniowe.

Składniki:
-
2 łyżki puree dyniowego,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 2 łyżki mąki razowej pszennej,
- łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- łyżka miodu lawendowego (do ciasta) (Anielskie Przysmaki),
- 1/4 szklanki mleka (około),
- łyżka domowego kremu ciasteczkowego.

Przepis:
Jajko ubijamy w całości mikserem, dodajemy oliwy i miodu - mieszamy dalej.

Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy ponownie.

Na koniec dodajemy mleko - około 1/4 szklanki. Generalnie ciasto ma być rzadkie ale gęstsze od tego na naleśniki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, kokilkę smarujemy po bokach oliwą lub masełkiem. Wlewamy połowę masy, nakładamy kremu ciasteczkowego i zalewamy pozostałą częścią.

Wstawiamy na 35 minut z termoobiegiem do piekarnika. Po tym czasie możemy już wyjąć i po około 10 minutach zacząć podjadać ;)

Polałam dodatkową porcją (łyżeczką) miodu lawendowego i zjadłam w towarzystwie gorącego kakao.

Kakao posłodziłam rownież lawendowym miodkiem i powiem Wam, że jest to połączenie IDEALNE! Ten miód doskonale podkreślił kakaowy charakter napoju, osłodził go i dodał wyrazu. A myślałam, że nie ma nic lepszego od kakao - jest, kakao z miodem lawendowym :D

Lawendowe ciasto dyniowe Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem

20. Placki bananowo-owsiane z miodem

21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

23. Ananas w czekoladowym cieście

24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3705

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016