Lawendowe ciasto dyniowe

Na zdjęciu lawendowe ciasto dyniowe z kubkiem lawendowego kakao. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia My Sweet Morning
Przepis na lawendowe ciasto dyniowe.
Składniki:
- 2 łyżki puree dyniowego,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 2 łyżki mąki razowej pszennej,
- łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- łyżka miodu lawendowego (do ciasta) (Anielskie Przysmaki),
- 1/4 szklanki mleka (około),
- łyżka domowego kremu ciasteczkowego.
Przepis:
Jajko ubijamy w całości mikserem, dodajemy oliwy i miodu - mieszamy dalej.
Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy ponownie.
Na koniec dodajemy mleko - około 1/4 szklanki. Generalnie ciasto ma być rzadkie ale gęstsze od tego na naleśniki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, kokilkę smarujemy po bokach oliwą lub masełkiem. Wlewamy połowę masy, nakładamy kremu ciasteczkowego i zalewamy pozostałą częścią.
Wstawiamy na 35 minut z termoobiegiem do piekarnika. Po tym czasie możemy już wyjąć i po około 10 minutach zacząć podjadać ;)
Polałam dodatkową porcją (łyżeczką) miodu lawendowego i zjadłam w towarzystwie gorącego kakao.
Kakao posłodziłam rownież lawendowym miodkiem i powiem Wam, że jest to połączenie IDEALNE! Ten miód doskonale podkreślił kakaowy charakter napoju, osłodził go i dodał wyrazu. A myślałam, że nie ma nic lepszego od kakao - jest, kakao z miodem lawendowym :D

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Placki bananowo-owsiane z miodem
21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Ananas w czekoladowym cieście
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
25. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 4374
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













