Portal Pszczelarski

Ananas w czekoladowym cieście

Na zdjęciu: ananas w czekoladowym cieście z dodatkiem miodu. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód deser z miodem ananas w cieście obieranie ananasa

Przepis na ananasa w czekoladowym cieście.

Składniki:
- 4 plastry świeżego ananasa (gdyż ten z puszki może okazać się zbyt mokry),
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 4 łyżki mleka,
- łyżka kakao,
- łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina cukru lub ksylitolu.

Dodatkowe składniki: 
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- łyżeczka miodu lipowego (Anielskie Przysmaki).

Przepis:
Ananasa obieramy* i kroimy na plastry grubości od 0,5 do 1 cm.

Ciasto przygotowujemy roztrzepując mikserem całe jajko, dodając mąki i kakao. Można rozrzedzić odrobiną mleka.

Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oliwy, a gdy już będzie nagrzana zmniejszamy gaz i nakładamy plastry ananasa, mocząc je uprzednio z obu stron w cieście.

Smażymy około 3-4 minut z jednej strony i obracamy.

Polecam patelnię do naleśników! Podałam z pokrojoną czekoladą, a wszystko oblałam miodkiem. Cudeńko!

* z cyklu "jak obierać ananasa". Robię to tak: odcinam podstawę ananasa  (tę część bez liści, tzn. z drugiej strony), następnie stawiam ananasa na odkrojonej części i trzymając za pióropusz obieram go z każdej strony nożem (od góry do dołu) - pióropusz zostawiam. Gdy obrałam już ananasa mogę go wygodnie pokroić trzymając za liście :) W ten sposób się nie ślizga w rękach! Możecie wykroić środek już z plastrów, aczkolwiek mi on nie przeszkadza (jest tylko nieco twardszy).

Przepis na: ananas w czekoladowym cieście Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem

20. Placki bananowo-owsiane z miodem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

23. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3776

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-11-22 08:47:10

Wszystkie Pani potrawy wyglądają bardzo apetycznie! :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Kurczak w różowej marynacie

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy