Racuchy z bananami i miodem

Na zdjęciu: racuchy z bananami i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia My Sweet Morning
Racuchy z bananami - to już brzmi niebiańsko, a co jeszcze jak dodać do nich anielski miodek? :)
Składniki:
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 2 łyżeczki ksylitolu (lub innego słodzidła),
- odrobina mleka (około 1/4 szklanki lub mniej),
- rozczyn: łyżeczka drożdży (świeżych) + łyżka mąki + łyżeczka cukru i odrobina ciepłej wody,
- 1/2 banana,
- łyżeczka miodu nektarowo-spadziowego (Anielskie Przysmaki).
Przepis:
Najpierw wykonujemy rozczyn. Mieszamy mąkę z pokruszonymi drożdżami i cukrem, by na końcu zalać delikatnie ciepłą wodą (letnia temperatura). Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 10-15 min. Jeśli urośnie - możemy robić dalej.
Roztrzepujemy jajko z ksylitolem, dodajemy mąkę, rozczyn i trochę mleka - mieszamy (ciasto powinno wyjść gęste ale możliwe do przemieszania). Odkładamy całość do lodówki.
Rano wystarczy pokroić banana w kostkę, wyjąć ciasto z lodówki i połączyć te dwa składniki.
Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię, na mały gaz i bez tłuszczu.
Smażymy kilka minutek z obu stron. Smacznego :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Placki bananowo-owsiane z miodem
21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Ananas w czekoladowym cieście
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 3613
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













