Racuchy z bananami i miodem
Racuchy z bananami - to już brzmi niebiańsko, a co jeszcze jak dodać do nich anielski miodek? :)
Składniki:
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 2 łyżeczki ksylitolu (lub innego słodzidła),
- odrobina mleka (około 1/4 szklanki lub mniej),
- rozczyn: łyżeczka drożdży (świeżych) + łyżka mąki + łyżeczka cukru i odrobina ciepłej wody,
- 1/2 banana,
- łyżeczka miodu nektarowo-spadziowego (Anielskie Przysmaki).
Przepis:
Najpierw wykonujemy rozczyn. Mieszamy mąkę z pokruszonymi drożdżami i cukrem, by na końcu zalać delikatnie ciepłą wodą (letnia temperatura). Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 10-15 min. Jeśli urośnie - możemy robić dalej.
Roztrzepujemy jajko z ksylitolem, dodajemy mąkę, rozczyn i trochę mleka - mieszamy (ciasto powinno wyjść gęste ale możliwe do przemieszania). Odkładamy całość do lodówki.
Rano wystarczy pokroić banana w kostkę, wyjąć ciasto z lodówki i połączyć te dwa składniki.
Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię, na mały gaz i bez tłuszczu.
Smażymy kilka minutek z obu stron. Smacznego :)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Placki bananowo-owsiane z miodem
21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Ananas w czekoladowym cieście
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
Liczba wyświetleń artykułu: 3378
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!