Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Na zdjęciu ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód ser Brie z miodem przekąska z miodem obiad z miodem

Zapraszam do wypróbowania przepisu na ser Brie w cieście francuskim. Świetna propozycja na każdą okazję!

Składniki:
- 1 ser Brie (200 g),
- ½  porcji ciasta francuskiego,
- 1 łyżeczka kardamonu (utarłam w moździeżu ziarna kardamonu),
- ¼ szklanki miodu,
- 50 g pokrojonych migdałów,
- 50 g pokrojonych orzeszków pistacjowych,
- 1 jajko.

Wykonanie:
Uprażyć orzechy i migdały na patelni. Wymieszać miód (powinien być płynny) z kardamonem i orzechami. Na cieście francuskim ułożyć masę miodowo-orzechową, a na niej umieścić serek i zawinąć - tak by nie było żadnych otworów (u mnie niestety były i trochę miodu wypłynęło). Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 20-30 minut. Można też podawać od razu, ale ser będzie płynny i może wypływać z ciasta.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Piernik sułtański 

2. Nan-e qandi

3. Chleb z szafranem i miodem

4. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą 

5. Bastani – perskie lody szafranowe

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2900

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Konfitura z melona z imbirem i miodem