Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
Zapraszam do wypróbowania przepisu na ser Brie w cieście francuskim. Świetna propozycja na każdą okazję!
Składniki:
- 1 ser Brie (200 g),
- ½ porcji ciasta francuskiego,
- 1 łyżeczka kardamonu (utarłam w moździeżu ziarna kardamonu),
- ¼ szklanki miodu,
- 50 g pokrojonych migdałów,
- 50 g pokrojonych orzeszków pistacjowych,
- 1 jajko.
Wykonanie:
Uprażyć orzechy i migdały na patelni. Wymieszać miód (powinien być płynny) z kardamonem i orzechami. Na cieście francuskim ułożyć masę miodowo-orzechową, a na niej umieścić serek i zawinąć - tak by nie było żadnych otworów (u mnie niestety były i trochę miodu wypłynęło). Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 20-30 minut. Można też podawać od razu, ale ser będzie płynny i może wypływać z ciasta.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Nan-e qandi
4. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
5. Bastani – perskie lody szafranowe
6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem
7. Konfitura z melona z imbirem i miodem
8. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 3518
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!