Nan-e qandi

Na zdjęciu chleb imbirowy z miodem - nan-e gandi. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą
Nan-e qandi to słodki chleb imbirowy. Jego słodycz jest przełamana smakiem imbiru oraz chili. Przepis znalazłam w książce Najmieh Batmanglij "Food of life", którą gorąco polecam.
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- ¼ szklanki oleju,
- ½ szklanki miodu (lub pół na pół z melasą),
- 6-8 cm świeżego imbiru,
- ¾ szklanki brązowego cukru,
- ½ łyżeczki płatków papryki chili,
- 4-5 szklanek mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka kardamonu (użyłam ziaren kardamonu utartych w moździerzu),
- sezam do posypania.
Wykonanie:
Wymieszać w misce wodę, olej, miód (i melasę), imbir, cukier oraz chili. Wsypywać stopniowo 4 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem, sodą, solą, cynamonem i kardamonem. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Mieszać ciasto łyżką, aż składniki się połączą w miękkie ciasto. Podzielić ciasto na 4 części, uformować kulę, przykryć i odstawić na 20 minut.
Rozwałkować każdą z kul na chlebek grubości ok. 1 cm. Posmarować wodą, zrobić rowki widelcem i posypać ziarnem sezamu. Piec 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
5. Bastani – perskie lody szafranowe
6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem
7. Konfitura z melona z imbirem i miodem
8. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 3935
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













