Portal Pszczelarski

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Na zdjęciu konfitura z melona z imbirem i miodem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód konfitura konfitura z miodem konfitura z melona z miodem

Co można zrobić z melona? Konfiturę! Zapraszam do wypróbowania przepisu mojego autorstwa.

Składniki:
- 3 szklanki melona,
- 1 łyżka miodu,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 łyżka posiekanego imbiru,
- 3 łyżki soku cytrynowego,
- 1 kieliszek wódki.

Wykonanie:
Melona pokroić w kostkę. Wymieszać melona z miodem, cukrem, sokiem cytrynowym oraz imbirem. Odstawić na 2 godziny.

Zagotować. Zmniejszyć gaz, a następnie gotować ok. 45 minut. Pod sam koniec dodać kieliszek wódki.

Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Piernik sułtański

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Bastani - perskie lody szafranowe

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8440

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich