Portal Pszczelarski

Chleb z szafranem i miodem

Na zdjęciu chleb z szafranem i miodem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód chleb z szafranem i miodem chleb z miodem

Zapraszam do przygotowania bardzo prostego, lekko słodkiego chleba z aromatem szafranu. Nie widać szafranowego koloru, zapewne z powodu pełnoziarnistej mąki, natomiast smak jest bardzo wyraźnie wyczuwalny. Chleb świetnie smakuje z żółtym serem. 

Składniki:
- 500 g mąki chlebowej,
- 250 g mąki pełnoziarnistej,
- 2 i ¼ łyżeczki drożdży instant,
- 400 ml wody,
- szczypta szafranu,
- 1 łyżka soli,
- 4 łyżki miodu.

Wykonanie:
Wymieszać mąkę, drożdże oraz wodę. Odstawić na 1 godzinę.

Szafran utrzeć w moździerzu, zalać 1 łyżką gorącej wody, dodać do ciasta razem z solą oraz miodem. Dokładnie wyrobić dodając w razie potrzeby więcej mąki. Odstawić ciasto na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Następnie uformować bochenek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Chleb naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 30 minut.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Piernik sułtański

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Bastani – perskie lody szafranowe

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3926

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim