Bastani – perskie lody szafranowe

Na zdjęciu perskie lody szafranowe - Bastani. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą
Pierwszy dzień wiosny to jednocześnie pierwszy dzień perskiego Nowego Roku – Nowruz, którego tradycja sięga starożytnego imperium perskiego. Jako ciekawostkę dodam, że lody pochodzą właśnie z Persji. Już 400 lat p.n.e. znane były tam metody przechowywania lodu w ciągu lata w specjalnych glinianych "lodówkach", zwanych yakhchal. Tego typu lody zwane są w Iranie tradycyjnymi, w odróżnieniu od innych smaków. Przygotowanie tych lodów według tradycyjnej receptury jest raczej trudne, o ile w ogóle możliwe. Przepis, który znalazłam w książce Najmieh Batmanglijah "New Food of Life", zawiera 2 składniki, które raczej trudno zakupić – sahlab (mielony korzeń orchidei) oraz mastyks. Dlatego zdecydowałam się na trochę inny przepis z książki Grega Malouf "Saraban", ale z dodatkami proponowanymi w poprzedniej książce. Lody nie przypominają tych, które próbowałam w Iranie, ale mają oryginalny smak typowy dla irańskiej kuchni.
Składniki:
- 100 ml miodu,
- 350 ml wody,
- 200 g cukru,
- 25 g płynnej glukozy (u mnie syrop kukurydziany),
- ½ łyżeczki szafranu rozpuszczonego w 3 łyżkach wody,
- 2 łyżki wody różanej,
- sok z ½ limonki,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 3 łyżki śmietanki,
- 80 ml kwaśnej śmietany,
- ½ szklanki pistacji.
Wykonanie:
Zagotować miód w małym garnuszku. Gotować aż się skarmelizuje. Aby miód się nie przypalił poruszać garnkiem oraz zdejmować garnek z gazu, kiedy miód zaczyna wrzeć. Odstawić garnek z gazu i dodać wodę. Wymieszać i ponownie postawić na gazie. Dodać cukier, glukozę, szafran (najpierw utrzeć nitki szfranu w moździerzu, a następnie zalać 3 łyżkami gorącej wody) oraz wodę różaną. Gotować mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotować kolejne 3 minuty. Ostudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia dodać sok z limonki. Ubić jogurt, śmietanę oraz śmietankę. Dodawać stopniowo szfranowo-miodową mieszankę. Można użyć maszynki do lodów dodając pod koniec grubo posiekane pistacje. Ja przelałam masę do pojemnika, wstawiłam do zamrażalnika, a następnie mieszałam co godzinę (5 razy). Gdy masa zaczęła tężeć dodałam pistacje oraz ½ szklanki wody. Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażyć aż zgęstnieje na konfiturę. W osobnym rondlu zagotować miód, dodać posiekane bakalie (ja siekam je dosyć grubo). Chwilę razem smażyć. Dodać masę bakaliową. Gotować razem przez kilka minut. Przełożyć masą placki piernika. Obciążyć ciasto i odstawić na kilka godzin.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Nan-e qandi
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem
7. Konfitura z melona z imbirem i miodem
8. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 6823
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













