Piernik sułtański

Na zdjęciu piernik sułtański. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą
Piernik sułtański to jeden ze smaczniejszych pierników jakie jadłam, chociaż trzeba trochę na niego poczekać. Zagniecione ciasto powinno dojrzewać ok. 4 tygodni, a upieczony piernik, po przełożeniu sułtańskim nadzieniem ponownie około 2-3 tygodni. Ale tak na prawdę piernik jest najlepszy po 1-2 miesiącach. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Polska Wigilia".
ETAP I
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g cukru,
- 10 g sody,
- 250 g miodu,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 jajka,
- 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika.
Wykonanie:
W rondelku zagotować miód z przyprawą korzenną. Jajka ubić z cukrem. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w środku jamkę, do której wlać ciepły miód. Kiedy ostygnie dodać sodę, skórkę cytrynową oraz ubite jajka. Zagniatać ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto włożyć do miski, przykryć. Wstawić do lodówki na 4-5 tygodni aby dojrzało.

ETAP II
Wykonanie:
Mój piernik dojrzewał w lodówce ok. 5 tygodni. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Placki ostudzić i schować w ciemnym miejscu na ok. 1 tydzień, aby piernik skruszał.

ETAP III
Placki piernika były przechowywane w ciemnym miejscu przez ok. 1 tydzień. Po tym czasie przekładam je nadzieniem z bakalii oraz pomarańczy.
Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 200 g cukru,
- ½ szklanki wody,
- ½ szklanki miodu,
- 100 g posiekanych migdałów,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek,
- 100 g fig.
Wykonanie:
Obrać skórkę z pomarańczy, oddzielić albedo. Gotować skórki trzy razy po 10 minut, zmieniając wodę za każdym razem. Drobno posiekać. Pomarańcze obrać z włókien, podzielić na cząstki. Ugotować syrop z cukru oraz ½ szklanki wody. Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażyć aż zgęstnieje na konfiturę. W osobnym rondlu zagotować miód, dodać posiekane bakalie (ja siekam je dosyć grubo). Chwilę razem smażyć. Dodać masę bakaliową. Gotować razem przez kilka minut. Przełożyć masą placki piernika. Obciążyć ciasto i odstawić na kilka godzin.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Nan-e qandi
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
5. Bastani – perskie lody szafranowe
6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem
7. Konfitura z melona z imbirem i miodem
8. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 8168
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













