Kapusta czerwona z porto

Na zdjęciu sałatka z miodem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą
To świetny przepis ze strony Chefkoch na czerwoną kapustę, która wybornie będzie smakować z pieczonym indykiem, gęsią lub kaczką. Zdjęcie zrobione w ferworze przeprowadzki nie oddaje niestety zalet tej kapusty.
Składniki:
- 1,2 kg czerwonej kapusty,
- ¼ l czerwonego wytrawnego wina,
- ¼ l czerwonego porto,
- 100 g masła (w oryginale smalec z gęsi),
- 50 g cukru,
- 30 g miodu,
- 100 g żurawiny,
- 1 cytryna,
- 2 cebule,
- 3 pomarańcze,
- 1 jabłko,
- ocet jabłkowy lub winny,
- pieprz,
- sól.
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, posolić, dodać sok cytrynowy i wymieszać. Cukier skarmelizować i dodać czerwone wino, porto oraz ocet. Następnie dodać masło i chwilę pogotować. Dodać posiekaną cebulę, miód, pieprz oraz sól i zagotować. Dodać kapustę, sok wyciśnięty z pomarańczy, żurawiny oraz obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gotować ok. 60 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby ponownie doprawić.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Nan-e qandi
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
6. Bastani - perskie lody szafranowe
7. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem
8. Konfitura z melona z imbirem i miodem
9. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 4928
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













