Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Kapusta czerwona z porto

Na zdjęciu sałatka z miodem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód kapusta czerwona z porto sałatka z miodem

To świetny przepis ze strony Chefkoch na czerwoną kapustę, która wybornie będzie smakować z pieczonym indykiem, gęsią lub kaczką. Zdjęcie zrobione w ferworze przeprowadzki nie oddaje niestety zalet tej kapusty.

Składniki:
- 1,2 kg czerwonej kapusty,
- ¼ l czerwonego wytrawnego wina,
- ¼ l czerwonego porto,
- 100 g masła (w oryginale smalec z gęsi),
- 50 g cukru,
- 30 g miodu,
- 100 g żurawiny,
- 1 cytryna,
- 2 cebule,
- 3 pomarańcze,
- 1 jabłko,
- ocet jabłkowy lub winny,
- pieprz,
- sól.

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, posolić, dodać sok cytrynowy i wymieszać. Cukier skarmelizować i dodać czerwone wino, porto oraz ocet. Następnie dodać masło i chwilę pogotować. Dodać posiekaną cebulę, miód, pieprz oraz sól i zagotować. Dodać kapustę, sok wyciśnięty z pomarańczy, żurawiny oraz obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gotować ok. 60 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby ponownie doprawić.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Piernik sułtański

6. Bastani - perskie lody szafranowe

7. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

8. Konfitura z melona z imbirem i miodem

9. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Kapustę poszatkować, posolić, dodać sok cytrynowy i wymieszać. Cukier skarmelizować i dodać czerwone wino, porto oraz ocet. Następnie dodać masło i chwilę pogotować. Dodać posiekaną cebulę, miód, pieprz oraz sól i zagotować. Dodać kapustę, sok wyciśnięty z pomarańczy, żurawiny oraz obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gotować ok. 60 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby ponownie doprawić.
Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3872

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych