Portal Pszczelarski

Kapusta czerwona z porto

Na zdjęciu sałatka z miodem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód kapusta czerwona z porto sałatka z miodem

To świetny przepis ze strony Chefkoch na czerwoną kapustę, która wybornie będzie smakować z pieczonym indykiem, gęsią lub kaczką. Zdjęcie zrobione w ferworze przeprowadzki nie oddaje niestety zalet tej kapusty.

Składniki:
- 1,2 kg czerwonej kapusty,
- ¼ l czerwonego wytrawnego wina,
- ¼ l czerwonego porto,
- 100 g masła (w oryginale smalec z gęsi),
- 50 g cukru,
- 30 g miodu,
- 100 g żurawiny,
- 1 cytryna,
- 2 cebule,
- 3 pomarańcze,
- 1 jabłko,
- ocet jabłkowy lub winny,
- pieprz,
- sól.

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, posolić, dodać sok cytrynowy i wymieszać. Cukier skarmelizować i dodać czerwone wino, porto oraz ocet. Następnie dodać masło i chwilę pogotować. Dodać posiekaną cebulę, miód, pieprz oraz sól i zagotować. Dodać kapustę, sok wyciśnięty z pomarańczy, żurawiny oraz obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gotować ok. 60 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby ponownie doprawić.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Piernik sułtański

6. Bastani - perskie lody szafranowe

7. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

8. Konfitura z melona z imbirem i miodem

9. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Kapustę poszatkować, posolić, dodać sok cytrynowy i wymieszać. Cukier skarmelizować i dodać czerwone wino, porto oraz ocet. Następnie dodać masło i chwilę pogotować. Dodać posiekaną cebulę, miód, pieprz oraz sól i zagotować. Dodać kapustę, sok wyciśnięty z pomarańczy, żurawiny oraz obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gotować ok. 60 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby ponownie doprawić.
Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4660

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę