Portal Pszczelarski

Chałka z szafranem i miodem

Na zdjęciu chałka z szafranem i miodem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód chałka z szafranem i miodem chałka z miodem ciasto z miodem chleb z miodem

Przepis na chałkę znalazłam w książce Pauli Shoyer "The Kosher Baker". Autorka nie używa w swoich wypiekach ani mleka ani masła, aby otrzymać koszerne wypieki. Zastępuje mleko krowie mlekiem sojowym, a masło oliwą lub margaryną. Ja użyłam zwyczajnej margaryny, ale na pewno spokojnie można użyć masła. W kuchni koszernej oczywiście można spożywać produkty mleczne, ale dopiero kilka godzin po zjedzeniu mięsa. Dlatego podczas różnych uroczystości czy też świąt, po obiedzie nie można jeść deserów czy też ciast, w których występuje mleko czy masło. Tego typu wypieki mogą być również dobrą alternatywą dla osób z różnymi uczuleniami.

Składniki (na 2 duże chałki):
- ¼ łyżeczki nitek szafranu,
- 1 szklanka gorącej wody,
- ½ szklanki miodu,
- 3 łyżeczki drożdży instant,
- 4,5-5 szklanek mąki pszennej chlebowej,
- ¼ szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 100 g margaryny (koszernej),
- 3 jajka,
- 1 łyżka oleju.

Wykonanie:
Szafran utrzeć w moździerzu, rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dodać miód i dobrze wymieszać. Lekko ostudzić, a następnie dodać drożdże. Wymieszać oraz dodać 1,5 szklanki mąki. Dobrze wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

W międzyczasie wymieszać 2,5 szklanki mąki z cukrem oraz solą, a następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozdrobnić ją za pomocą miksera lub widelca. 2 jajka rozbełtać w miseczce.

Po upływie 30 minut wymieszać zaczyn z mąką i margaryną oraz jajkami. W razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wyrobić elastyczne ciasto. Umieścić je w nasmarowanej olejem misce i posmarować z wierzchu olejem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Następnie ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 3 części, uformować wałeczki i zapleść chałkę. Przełożyć chałki na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Następnie posmarować chałkę rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Piernik sułtański

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Bastani - perskie lody szafranowe

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3431

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie