Chałka z szafranem i miodem

Na zdjęciu chałka z szafranem i miodem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą
Przepis na chałkę znalazłam w książce Pauli Shoyer "The Kosher Baker". Autorka nie używa w swoich wypiekach ani mleka ani masła, aby otrzymać koszerne wypieki. Zastępuje mleko krowie mlekiem sojowym, a masło oliwą lub margaryną. Ja użyłam zwyczajnej margaryny, ale na pewno spokojnie można użyć masła. W kuchni koszernej oczywiście można spożywać produkty mleczne, ale dopiero kilka godzin po zjedzeniu mięsa. Dlatego podczas różnych uroczystości czy też świąt, po obiedzie nie można jeść deserów czy też ciast, w których występuje mleko czy masło. Tego typu wypieki mogą być również dobrą alternatywą dla osób z różnymi uczuleniami.
Składniki (na 2 duże chałki):
- ¼ łyżeczki nitek szafranu,
- 1 szklanka gorącej wody,
- ½ szklanki miodu,
- 3 łyżeczki drożdży instant,
- 4,5-5 szklanek mąki pszennej chlebowej,
- ¼ szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 100 g margaryny (koszernej),
- 3 jajka,
- 1 łyżka oleju.
Wykonanie:
Szafran utrzeć w moździerzu, rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dodać miód i dobrze wymieszać. Lekko ostudzić, a następnie dodać drożdże. Wymieszać oraz dodać 1,5 szklanki mąki. Dobrze wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie wymieszać 2,5 szklanki mąki z cukrem oraz solą, a następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozdrobnić ją za pomocą miksera lub widelca. 2 jajka rozbełtać w miseczce.
Po upływie 30 minut wymieszać zaczyn z mąką i margaryną oraz jajkami. W razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wyrobić elastyczne ciasto. Umieścić je w nasmarowanej olejem misce i posmarować z wierzchu olejem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Następnie ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 3 części, uformować wałeczki i zapleść chałkę. Przełożyć chałki na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Następnie posmarować chałkę rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Nan-e qandi
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem
7. Konfitura z melona z imbirem i miodem
8. Bastani - perskie lody szafranowe
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 3988
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













