Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Na zdjęciu imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód imbirowe ciastka imbirowe ciastka z lukrem miodowo-cytrynowym ciasto z miodem ciastka z miodem

Zapraszam do wypróbowania przepisu, który znalazłam w magazynie Marthy Stewart. Ciastka są bardzo kruche, a pomysł na lukier bardzo mi się spodobał.

Składniki:  
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru (u mnie trzcinowy),
- 2 szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 180 g masła,
- ½ szklanki posiekanego kandyzowanego imbiru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego.

Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki utartej skórki cytrynowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- kilka łyżek wody.

Wykonanie:
Wymieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce zmiksować cukier z masłem, następnie dodać imbir i dalej ubijać. Następnie dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy. Dodawać mąkę i dalej ubijać mikserem.

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciastka. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez ok. 10-15 minut w temp. ok. 180 stopni.

Ciastka odstawić do wystudzenia. W międzyczasie dokładnie wymieszać wszystkie składniki lukru. Polukrować ciastka.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Piernik sułtański

6. Bastani – perskie lody szafranowe

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6008

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

XV Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie pt. Bartnictwo w Sudetach Zachodnich w Jeleniej Górze

II Proszowickie Miodobranie

Pasieka Feniks - odbudowa spalonej pasieki we Wrocławiu 2017

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół