Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Na zdjęciu imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą
Zapraszam do wypróbowania przepisu, który znalazłam w magazynie Marthy Stewart. Ciastka są bardzo kruche, a pomysł na lukier bardzo mi się spodobał.
Składniki:
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru (u mnie trzcinowy),
- 2 szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 180 g masła,
- ½ szklanki posiekanego kandyzowanego imbiru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki utartej skórki cytrynowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- kilka łyżek wody.
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce zmiksować cukier z masłem, następnie dodać imbir i dalej ubijać. Następnie dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy. Dodawać mąkę i dalej ubijać mikserem.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciastka. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez ok. 10-15 minut w temp. ok. 180 stopni.
Ciastka odstawić do wystudzenia. W międzyczasie dokładnie wymieszać wszystkie składniki lukru. Polukrować ciastka.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Nan-e qandi
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
6. Bastani – perskie lody szafranowe
7. Konfitura z melona z imbirem i miodem
8. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 7524
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













