Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Na zdjęciu imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą
Zapraszam do wypróbowania przepisu, który znalazłam w magazynie Marthy Stewart. Ciastka są bardzo kruche, a pomysł na lukier bardzo mi się spodobał.
Składniki:
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru (u mnie trzcinowy),
- 2 szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 180 g masła,
- ½ szklanki posiekanego kandyzowanego imbiru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki utartej skórki cytrynowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- kilka łyżek wody.
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce zmiksować cukier z masłem, następnie dodać imbir i dalej ubijać. Następnie dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy. Dodawać mąkę i dalej ubijać mikserem.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciastka. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez ok. 10-15 minut w temp. ok. 180 stopni.
Ciastka odstawić do wystudzenia. W międzyczasie dokładnie wymieszać wszystkie składniki lukru. Polukrować ciastka.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Nan-e qandi
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
6. Bastani – perskie lody szafranowe
7. Konfitura z melona z imbirem i miodem
8. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 6008
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Zmiana dofinansowania do pasiek w Bawarii 2023
Niemcy stawiają na ilość i ekologię Edyta Glebocki

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk
