Portal Pszczelarski

Wielki Dzień Pszczół 2018. Koleje Małopolskie rozdawały miód

pszczelarstwo małopolskie Wielki Dzień Pszczół

Jak co rok, również w bieżącym, 2018 roku, 8 sierpnia obchodziliśmy Wielki Dzień Pszczół. Dla Kolei Małopolskich i samorządu województwa była to okazja, by włączyć się w akcję promocji pszczelich produktów i zachęcić do ochrony tych wielce pożytecznych przecież owadów.

W środę na wybranych kursach hostessy rozdawały pasażerom słoiki z miodem z małopolskich pasiek. Wraz z nimi klienci kolei otrzymywali ulotki z informacjami o pszczołach i ich roli w środowisku naturalnym oraz dla naszej gospodarki.

Jest to akcja Urzędu Marszałkowskiego, który był m.in. organizatorem konkursu "Małopolska Pszczoła". W rezultacie powstały takie projekty, jak: nowe pasieki, hotele dla dzikich owadów zapylających, ogrody obsiane miododajnymi roślinami czy pikniki promujące pszczelarstwo i jego wyroby. 

Władze regionu zachęcają, by o pszczoły dbać także na co dzień, a tak niewiele im trzeba. Wystarczy w ogrodzie czy na balkonie posadzić i posiać rośliny miododajne. Czy to będą fiołki, nagietki, lawenda, czy popularne w kuchni zioła: bazylia, oregano, szałwia i mięta - pszczoły będą nam wdzięczne. Z drzew na pożytki dla zapylaczy najlepiej nadają się za lipy, akacje, klony, wierzby, głóg i drzewa owocowe. Wskazane jest też budowanie gniazd dla dzikich zapylaczy. Pod żadnym pozorem nie należy wypalać traw czy łodyg zeszłorocznych roślin oraz warto stosować wyłącznie naturalne środki ochrony roślin i nawozy.

Opracowano na podstawie:

krakow.naszemiasto.pl, Dzień pszczoły. W pociągach Kolei Małopolskich dostaniemy miód, http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/dzien-pszczoly-w-pociagach-kolei-malopolskich-dostaniemy,4755455,art,t,id,tm.html, Data publikacji: 2018.08.07, Data odczytu: 2018.08.13

krakow.wyborcza.pl, Wielki Dzień Pszczoły. Pasażerowie dostawali miód, http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,23767205,wielki-dzien-pszczoly-pasazerowie-dostawali-miod.html, Data publikacji: 2018.08.08, Data odczytu: 2018.08.13



Liczba wyświetleń artykułu: 1021

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Herbatka z miodem na przeziębienie

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?