Szybki piernik z miodem na święta

Na zdjęciu: Szybki piernik z miodem na święta. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege
Szybki piernik z miodem na święta
To jest dobry przepis dla wszystkich spóźnialskich, którzy tak, jak ja zagapili się i zapomnieli (lub nie mieli czasu) zrobić piernika odpowiednio wcześniej (wiadomo: ciasto, kilka tygodni w odstawkę itd.). :) Można upiec go nawet w Wigilię rano i podać wieczorem. Jest puszysty i miękki.
Składniki:
- 1 szklanka miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
- 100 g masła,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- powidła do przełożenia (użyłam marmolady wieloowocowej).
Wykonanie:
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon mieszamy w garnuszku i gotujemy do połączenia składników. Studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. Po każdym dodaniu jednego składnika bardzo dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i mieszamy drewnianą szpatułką.
Ciasto przekładamy do formy (u mnie prostokątna, jeżeli używacie keksówek – rozłóżcie ciasto na dwie). Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Gdy piernik wystygnie, wyjmujemy go z formy, przekrajamy wzdłuż i smarujemy powidłami (możemy też dodać marcepan). Posmarowaną część piernika przykrywamy drugą połową, dociskamy. Wierzch możemy polać czekoladą.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
10. Tofu smażone w ziołach z miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
14. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 24612
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2016-12-08 11:50:38
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













