Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Na zdjęciu: Gniazdka z ciasta kataifi z miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege
Gniazdka z ciasta kataifi z miodem
Ciasto kataifi pochodzi z Grecji, ale spotkać je można we wszystkich krajach arabskich. Jest neutralne w smaku, podobne do ciasta filo, rozdrobnione na bardzo cienkie nitki. Pierwszy raz zetknęłam się z kataifi w Egipcie, gdzie mieliśmy okazję spróbować słodkiego wypieku, który później w swoim gronie nazywaliśmy "ciastem z włosów". Spotkałam się również z określeniem "włosy babci". Tak, czy inaczej, postanowiłam wprowadzić to ciasto do swojej kuchni i przetestować różne warianty. Dziś przedstawiam Wam słodką wersję. :)
Składniki (na 6 sztuk):
- 200 g mrożonego kataifi,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 70 g orzechów włoskich,
- 70 g cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki wody,
- sok z 0,5 limonki,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki miodu.
Wykonanie:
Ciasto rozmrażamy. Przygotowujemy syrop: wodę gotujemy, dodajemy cukier, cynamon i sok z limonki. Gotujemy przez 3-4 minuty, odstawiamy.
Okrągłe foremki smarujemy masłem. Wykładamy porcje ciasta kataifi formując gniazdka, polewamy rozpuszczonym masłem.
Orzechy siekamy, posypujemy przygotowane gniazdka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 5-7 minut (aż ciasto się zarumieni).
Upieczone gniazdka wyjmujemy z piekarnika. Polewamy przygotowanym wcześniej syropem (ok. 2 łyżek na gniazdko).
Rozpuszczamy miód, polewamy wierzch ciastek. Odstawiamy przynajmniej na kilka godzin.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
10. Tofu smażone w ziołach z miodem
11. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
12. Amarantus z miodem i migdałami
13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 6995
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













