Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Na zdjęciu: Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege
Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
Bardzo proste, smaczne, niedrogie. Przypominają mi trochę batony muesli kupowane w sklepach – może nie są tak urodziwe, ale za to zrobione w domu. :)
Składniki:
- 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych!),
- 75 g suszonej żurawiny,
- 100 g orzechów laskowych,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 100 g cukru,
- 120 g masła,
- 35 ml miodu,
- 40 ml golden syrupu (jeśli nie macie, zastąpcie miodem),
- 100-150 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Wykonanie:
W misce mieszamy płatki, żurawinę, orzechy, wiórki i cukier.
Masło, miód i golden syrup rozpuszczamy w garnuszku. Mieszamy dokładnie, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Gorącą masę dolewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie (wszystkie składniki będą mokre).
Prostokątną lub kwadratową formę (20×20) smarujemy masłem. Wykładamy owsianą mieszankę, wyrównujemy powierzchnię i mocno dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut (obserwujemy – batoniki są gotowe, kiedy mieszanka przybierze złoty kolor). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na kawałki.
Batoniki zamaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia.
Przechowujemy w szczelnej puszce.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
10. Tofu smażone w ziołach z miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
16. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 4140
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2016-01-01 13:53:40
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













