Portal Pszczelarski

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Na zdjęciu krem czekoladowo-owocowy z bazylią. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód krem czekoladowo-owocowy

Polecam Wam ten deser – jest lekki, owocowo – czekoladowy, trochę zaskakujący w smaku. :) Zresztą, spróbujcie sami!

Składniki (na 2 porcje):
-
pół szklanki wody kokosowej,
- 2 banany,
- sok z 1 limonki,
- 1 duże jabłko,
- 2 łyżki obranych pistacji,
- 1 łyżka suszonych płatków kokosowych (użyłam ekologicznych płatków SYMBIO),
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 4-5 listków świeżej bazylii + listki do dekoracji.

Wykonanie:
Wodę kokosową wlewamy do blendera. Dodajemy obrane banany, jabłko, sok z limonki, miód, bazylię i kakao. Blendujemy na gładką masę.

Połowę kremu przekładamy do pucharków. Wsypujemy warstwę płatków kokosowych i posiekanych pistacji. Przykrywamy resztą kremu.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2973

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-06-11 08:13:35

Nie mogę na takie pyszności patrzeć bo będą nici z mojego odchudzania:)



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Chleb z szafranem i miodem

Piernik sułtański

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.