Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
Polecam Wam ten deser – jest lekki, owocowo – czekoladowy, trochę zaskakujący w smaku. :) Zresztą, spróbujcie sami!
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki wody kokosowej,
- 2 banany,
- sok z 1 limonki,
- 1 duże jabłko,
- 2 łyżki obranych pistacji,
- 1 łyżka suszonych płatków kokosowych (użyłam ekologicznych płatków SYMBIO),
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 4-5 listków świeżej bazylii + listki do dekoracji.
Wykonanie:
Wodę kokosową wlewamy do blendera. Dodajemy obrane banany, jabłko, sok z limonki, miód, bazylię i kakao. Blendujemy na gładką masę.
Połowę kremu przekładamy do pucharków. Wsypujemy warstwę płatków kokosowych i posiekanych pistacji. Przykrywamy resztą kremu.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Tofu smażone w ziołach z miodem
10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Amarantus z miodem i migdałami
13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 3220
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2016-06-11 08:13:35