Portal Pszczelarski

Bastani – perskie lody szafranowe

Na zdjęciu perskie lody szafranowe - Bastani. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód bastani lody lody szafranowe lody z miodem deser z miodem Najmieh Batmanglijah New Food of Life Greg Malouf Saraban

Pierwszy dzień wiosny to jednocześnie pierwszy dzień perskiego Nowego Roku – Nowruz, którego tradycja sięga starożytnego imperium perskiego. Jako ciekawostkę dodam, że lody pochodzą właśnie z Persji. Już 400 lat p.n.e. znane były tam metody przechowywania lodu w ciągu lata w specjalnych glinianych "lodówkach", zwanych yakhchal. Tego typu lody zwane są w Iranie tradycyjnymi, w odróżnieniu od innych smaków. Przygotowanie tych lodów według tradycyjnej receptury jest raczej trudne, o ile w ogóle możliwe. Przepis, który znalazłam w książce Najmieh Batmanglijah "New Food of Life", zawiera 2 składniki, które raczej trudno zakupić – sahlab (mielony korzeń orchidei) oraz mastyks. Dlatego zdecydowałam się na trochę inny przepis z książki Grega Malouf "Saraban", ale z dodatkami proponowanymi w poprzedniej książce. Lody nie przypominają tych, które próbowałam w Iranie, ale mają oryginalny smak typowy dla irańskiej kuchni.

Składniki:
- 100 ml miodu,
- 350 ml wody,
- 200 g cukru,
- 25 g płynnej glukozy (u mnie syrop kukurydziany),
- ½ łyżeczki szafranu rozpuszczonego w 3 łyżkach wody,
- 2 łyżki wody różanej,
- sok z ½ limonki,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 3 łyżki śmietanki,
- 80 ml kwaśnej śmietany,
- ½ szklanki pistacji.

Wykonanie:
Zagotować miód w małym garnuszku. Gotować aż się skarmelizuje. Aby miód się nie przypalił poruszać garnkiem oraz zdejmować garnek z gazu, kiedy miód zaczyna wrzeć. Odstawić garnek z gazu i dodać wodę. Wymieszać i ponownie postawić na gazie. Dodać cukier, glukozę, szafran (najpierw utrzeć nitki szfranu w moździerzu, a następnie zalać 3 łyżkami gorącej wody) oraz wodę różaną. Gotować mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotować kolejne 3 minuty. Ostudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia dodać sok z limonki. Ubić jogurt, śmietanę oraz śmietankę. Dodawać stopniowo szfranowo-miodową mieszankę. Można użyć maszynki do lodów dodając pod koniec grubo posiekane pistacje. Ja przelałam masę do pojemnika, wstawiłam do zamrażalnika, a następnie mieszałam co godzinę (5 razy). Gdy masa zaczęła tężeć dodałam pistacje oraz ½ szklanki wody. Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażyć aż zgęstnieje na konfiturę. W osobnym rondlu zagotować miód, dodać posiekane bakalie (ja siekam je dosyć grubo). Chwilę razem smażyć. Dodać masę bakaliową. Gotować razem przez kilka minut. Przełożyć masą placki piernika. Obciążyć ciasto i odstawić na kilka godzin.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Piernik sułtański

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5933

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Placki bananowo-owsiane z miodem

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom