Piernik sułtański

Na zdjęciu piernik sułtański. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą
Piernik sułtański to jeden ze smaczniejszych pierników jakie jadłam, chociaż trzeba trochę na niego poczekać. Zagniecione ciasto powinno dojrzewać ok. 4 tygodni, a upieczony piernik, po przełożeniu sułtańskim nadzieniem ponownie około 2-3 tygodni. Ale tak na prawdę piernik jest najlepszy po 1-2 miesiącach. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Polska Wigilia".
ETAP I
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g cukru,
- 10 g sody,
- 250 g miodu,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 jajka,
- 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika.
Wykonanie:
W rondelku zagotować miód z przyprawą korzenną. Jajka ubić z cukrem. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w środku jamkę, do której wlać ciepły miód. Kiedy ostygnie dodać sodę, skórkę cytrynową oraz ubite jajka. Zagniatać ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto włożyć do miski, przykryć. Wstawić do lodówki na 4-5 tygodni aby dojrzało.
ETAP II
Wykonanie:
Mój piernik dojrzewał w lodówce ok. 5 tygodni. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Placki ostudzić i schować w ciemnym miejscu na ok. 1 tydzień, aby piernik skruszał.
ETAP III
Placki piernika były przechowywane w ciemnym miejscu przez ok. 1 tydzień. Po tym czasie przekładam je nadzieniem z bakalii oraz pomarańczy.
Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 200 g cukru,
- ½ szklanki wody,
- ½ szklanki miodu,
- 100 g posiekanych migdałów,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek,
- 100 g fig.
Wykonanie:
Obrać skórkę z pomarańczy, oddzielić albedo. Gotować skórki trzy razy po 10 minut, zmieniając wodę za każdym razem. Drobno posiekać. Pomarańcze obrać z włókien, podzielić na cząstki. Ugotować syrop z cukru oraz ½ szklanki wody. Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażyć aż zgęstnieje na konfiturę. W osobnym rondlu zagotować miód, dodać posiekane bakalie (ja siekam je dosyć grubo). Chwilę razem smażyć. Dodać masę bakaliową. Gotować razem przez kilka minut. Przełożyć masą placki piernika. Obciążyć ciasto i odstawić na kilka godzin.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Nan-e qandi
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
5. Bastani – perskie lody szafranowe
6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem
7. Konfitura z melona z imbirem i miodem
8. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 7885
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
