Portal Pszczelarski

Piernik sułtański

Na zdjęciu piernik sułtański. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód piernik sułtański piernik z miodem ciasto z miodem

Piernik sułtański to jeden ze smaczniejszych pierników jakie jadłam, chociaż trzeba trochę na niego poczekać. Zagniecione ciasto powinno dojrzewać ok. 4 tygodni, a upieczony piernik, po przełożeniu sułtańskim nadzieniem ponownie około 2-3 tygodni. Ale tak na prawdę piernik jest najlepszy po 1-2 miesiącach. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Polska Wigilia".

ETAP I

Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g cukru,
- 10 g sody,
- 250 g miodu,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 jajka,
- 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika.

Wykonanie:
W rondelku zagotować miód z przyprawą korzenną. Jajka ubić z cukrem. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w środku jamkę, do której wlać ciepły miód. Kiedy ostygnie dodać sodę, skórkę cytrynową oraz ubite jajka. Zagniatać ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto włożyć do miski, przykryć. Wstawić do lodówki na 4-5 tygodni aby dojrzało.

Piernik sułtański etap I

ETAP II

Wykonanie:
Mój piernik dojrzewał w lodówce ok. 5 tygodni. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Placki ostudzić i schować w ciemnym miejscu na ok. 1 tydzień, aby piernik skruszał.

Piernik sułtański etap II

ETAP III

Placki piernika były przechowywane w ciemnym miejscu przez ok. 1 tydzień. Po tym czasie przekładam je nadzieniem z bakalii oraz pomarańczy.

Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 200 g cukru,
- ½ szklanki wody,
- ½ szklanki miodu,
- 100 g posiekanych migdałów,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek,
- 100 g fig.

Wykonanie:
Obrać skórkę z pomarańczy, oddzielić albedo. Gotować skórki trzy razy po 10 minut, zmieniając wodę za każdym razem. Drobno posiekać. Pomarańcze obrać z włókien, podzielić na cząstki. Ugotować syrop z cukru oraz ½ szklanki wody. Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażyć aż zgęstnieje na konfiturę. W osobnym rondlu zagotować miód, dodać posiekane bakalie (ja siekam je dosyć grubo). Chwilę razem smażyć. Dodać masę bakaliową. Gotować razem przez kilka minut. Przełożyć masą placki piernika. Obciążyć ciasto i odstawić na kilka godzin.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Bastani – perskie lody szafranowe

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8167

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą