Nan-e qandi
Nan-e qandi to słodki chleb imbirowy. Jego słodycz jest przełamana smakiem imbiru oraz chili. Przepis znalazłam w książce Najmieh Batmanglij "Food of life", którą gorąco polecam.
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- ¼ szklanki oleju,
- ½ szklanki miodu (lub pół na pół z melasą),
- 6-8 cm świeżego imbiru,
- ¾ szklanki brązowego cukru,
- ½ łyżeczki płatków papryki chili,
- 4-5 szklanek mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka kardamonu (użyłam ziaren kardamonu utartych w moździerzu),
- sezam do posypania.
Wykonanie:
Wymieszać w misce wodę, olej, miód (i melasę), imbir, cukier oraz chili. Wsypywać stopniowo 4 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem, sodą, solą, cynamonem i kardamonem. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Mieszać ciasto łyżką, aż składniki się połączą w miękkie ciasto. Podzielić ciasto na 4 części, uformować kulę, przykryć i odstawić na 20 minut.
Rozwałkować każdą z kul na chlebek grubości ok. 1 cm. Posmarować wodą, zrobić rowki widelcem i posypać ziarnem sezamu. Piec 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
5. Bastani – perskie lody szafranowe
6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem
7. Konfitura z melona z imbirem i miodem
8. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 3444
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!