Portal Pszczelarski

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Na zdjęciu: Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód ciasto kukurydziane z miodem ciasto z miodem

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Przepis ten powstał spontanicznie – chciałam przygotować coś, co będzie pasowało do szklanki mleka. I zrobiłam! Nie jest to genialne ciasto, które na długo zapada w pamięć. Jest raczej dość zwyczajne, ale smaczne i łatwe w przygotowaniu. Koniecznie podawajcie je w towarzystwie mleka.

Składniki:
-
8 łyżek mąki kukurydzianej,
- 3 średnie jajka,
- 150 g śmietany 18%,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- konfitura wiśniowa (SYMBIO).

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz konfitury) wrzucamy do miski i miksujemy dokładnie.

Wykładamy do keksówki posmarowanej masłem. Na cieście układamy łyżeczką konfiturę.

Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 – 30 minut. I to tyle. :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Amarantusowe batoniki z miodem

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4050

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-02-22 08:54:26

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To ciasto wydaje się być idealne :)



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Kurczak teriyaki z miodem