Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
Przepis ten powstał spontanicznie – chciałam przygotować coś, co będzie pasowało do szklanki mleka. I zrobiłam! Nie jest to genialne ciasto, które na długo zapada w pamięć. Jest raczej dość zwyczajne, ale smaczne i łatwe w przygotowaniu. Koniecznie podawajcie je w towarzystwie mleka.
Składniki:
- 8 łyżek mąki kukurydzianej,
- 3 średnie jajka,
- 150 g śmietany 18%,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- konfitura wiśniowa (SYMBIO).
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz konfitury) wrzucamy do miski i miksujemy dokładnie.
Wykładamy do keksówki posmarowanej masłem. Na cieście układamy łyżeczką konfiturę.
Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 – 30 minut. I to tyle. :)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Tofu smażone w ziołach z miodem
10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Amarantus z miodem i migdałami
13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
14. Amarantusowe batoniki z miodem
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 4323
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2017-02-22 08:54:26