Portal Pszczelarski

Amarantus z miodem i migdałami

Na zdjęciu: Amarantus z miodem i migdałami. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód amarantus z miodem przekąska z miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Amarantus świetnie komponuje się z przeróżnymi składnikami, dlatego mogę bez obaw eksperymentować. Dziś zrobiłam wersję słodką: z miodem, migdałami i dynią. Jeśli nie macie dyni, możecie zastąpić ją wybranymi owocami.

Składniki:
-
pół szklanki amarantusa (użyłam ekologicznego z Symbio),
- 1,5 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 4 łyżki zmielonych migdałów,
- 2 łyżki posiekanych pistacji,
- pół słoiczka dyni z zalewy.

Wykonanie:
Dynię odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Sok z cytryny mieszamy z miodem.

Amarantus wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 12-15 minut. Odsączamy na sitku o bardzo drobnych oczkach.

Ugotowany i odsączony amarantus mieszamy z migdałami, dynią, pistacjami i syropem miodowo-cytrynowym. Przed podaniem możemy posypać zmielonymi migdałami.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantusowe batoniki z miodem 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3492

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi