Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Amarantus z miodem i migdałami

Na zdjęciu: Amarantus z miodem i migdałami. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód amarantus z miodem przekąska z miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Amarantus świetnie komponuje się z przeróżnymi składnikami, dlatego mogę bez obaw eksperymentować. Dziś zrobiłam wersję słodką: z miodem, migdałami i dynią. Jeśli nie macie dyni, możecie zastąpić ją wybranymi owocami.

Składniki:
-
pół szklanki amarantusa (użyłam ekologicznego z Symbio),
- 1,5 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 4 łyżki zmielonych migdałów,
- 2 łyżki posiekanych pistacji,
- pół słoiczka dyni z zalewy.

Wykonanie:
Dynię odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Sok z cytryny mieszamy z miodem.

Amarantus wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 12-15 minut. Odsączamy na sitku o bardzo drobnych oczkach.

Ugotowany i odsączony amarantus mieszamy z migdałami, dynią, pistacjami i syropem miodowo-cytrynowym. Przed podaniem możemy posypać zmielonymi migdałami.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantusowe batoniki z miodem 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3115

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Amarantusowe batoniki z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zgnilec amerykański w powiecie garwolińskim 2016

Hotele dla dzikich pszczół staną przed 5 lubelskimi szkołami 2017

Warsztaty pszczelarskie dla dzieci w Łodzi 2018

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły