Portal Pszczelarski

Amarantus z miodem i migdałami

Na zdjęciu: Amarantus z miodem i migdałami. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód amarantus z miodem przekąska z miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Amarantus świetnie komponuje się z przeróżnymi składnikami, dlatego mogę bez obaw eksperymentować. Dziś zrobiłam wersję słodką: z miodem, migdałami i dynią. Jeśli nie macie dyni, możecie zastąpić ją wybranymi owocami.

Składniki:
-
pół szklanki amarantusa (użyłam ekologicznego z Symbio),
- 1,5 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 4 łyżki zmielonych migdałów,
- 2 łyżki posiekanych pistacji,
- pół słoiczka dyni z zalewy.

Wykonanie:
Dynię odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Sok z cytryny mieszamy z miodem.

Amarantus wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 12-15 minut. Odsączamy na sitku o bardzo drobnych oczkach.

Ugotowany i odsączony amarantus mieszamy z migdałami, dynią, pistacjami i syropem miodowo-cytrynowym. Przed podaniem możemy posypać zmielonymi migdałami.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantusowe batoniki z miodem 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3768

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół