Amarantus z miodem i migdałami
Amarantus z miodem i migdałami
Amarantus świetnie komponuje się z przeróżnymi składnikami, dlatego mogę bez obaw eksperymentować. Dziś zrobiłam wersję słodką: z miodem, migdałami i dynią. Jeśli nie macie dyni, możecie zastąpić ją wybranymi owocami.
Składniki:
- pół szklanki amarantusa (użyłam ekologicznego z Symbio),
- 1,5 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 4 łyżki zmielonych migdałów,
- 2 łyżki posiekanych pistacji,
- pół słoiczka dyni z zalewy.
Wykonanie:
Dynię odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Sok z cytryny mieszamy z miodem.
Amarantus wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 12-15 minut. Odsączamy na sitku o bardzo drobnych oczkach.
Ugotowany i odsączony amarantus mieszamy z migdałami, dynią, pistacjami i syropem miodowo-cytrynowym. Przed podaniem możemy posypać zmielonymi migdałami.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Tofu smażone w ziołach z miodem
10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Amarantusowe batoniki z miodem
13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 3492
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!