Portal Pszczelarski

Amarantusowe batoniki z miodem

Na zdjęciu: Amarantusowe batoniki z miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód amarantusowe batoniki z miodem batoniki z miodem ciastka z miodem amarantus z miodem

Amarantusowe batoniki z miodem

Składniki:
- 50 g mąki ryżowej,
- 30 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 100 g amarantusa ekspandowanego,
- 80 g roztopionego masła,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 50 g pestek słonecznika,
- 50 g orzeszków piniowych,
- 50 g jasnego sezamu,
- 50 g  rodzynek,
- 110 g płynnego miodu,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 1 duże białko,
- 50 g płatków owsianych (nie błyskawicznych).

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.

Mocno przyciskamy (najlepiej położyć na mieszankę deskę do krojenia i docisnąć). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na około 25-30 minut.

Wyjmujemy z pieca, gdy ciasto się zezłoci. Zostawiamy w foremce aż przestygnie. Po wystudzeniu kroimy.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4119

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-02-06 13:28:41

Amarantus ekspandowany - brzmi egzotycznie!

Popatrzyłem w internecie ile kosztuje i 150g to wydatek rzędu 8zł.

Nie wiem ile wychodzi batoników z tego przepisu ale raczej na pewno w 20zł wszystkie składniki się uda złożyć:)



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Amarantusowe batoniki z miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ananas w czekoladowym cieście

Puchowa owsianka na różanym mleku

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim