Portal Pszczelarski

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Na zdjęciu: Pierniczki z miodem na święta. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód piernik z miodem pierniczki z miodem ciastka z miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Nie odkładajcie świątecznego "pierniczenia" na ostatnią chwilę, bo pierniczki nie zdążą "odpocząć" i będą twarde. Jeśli jednak się zagapicie, zawsze jest ratunek – możecie włożyć do puszki z pierniczkami cząstki świeżego jabłka (należy je zmieniać codziennie), z których ciasteczka naciągną wilgoci.

Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki miodu,
- 1/3 kostki masła,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki przyprawy korzennej.

Wykonanie:
Miód, cukier i masło wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu (uważamy, żeby nie zagotować, bo pierniczki będą zbyt twarde). Masę odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Tak przygotowane suche składniki dosypujemy stopniowo do masy miodowej. Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy. Wycinamy pierniczki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia (papier smarujemy masłem) blaszce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 7-12 minut (w zależności od grubości pierniczków). Pierniczki są gotowe, gdy są zrumienione i jeszcze lekko miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, od razu zdejmujemy je z blachy. Możemy udekorować po całkowitym wystudzeniu.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku (np. puszce) przynajmniej przez tydzień.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4165

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kutia wigilijna z miodem pitnym