Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Na zdjęciu: Pierniczki z miodem na święta. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege
Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
Nie odkładajcie świątecznego "pierniczenia" na ostatnią chwilę, bo pierniczki nie zdążą "odpocząć" i będą twarde. Jeśli jednak się zagapicie, zawsze jest ratunek – możecie włożyć do puszki z pierniczkami cząstki świeżego jabłka (należy je zmieniać codziennie), z których ciasteczka naciągną wilgoci.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki miodu,
- 1/3 kostki masła,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki przyprawy korzennej.
Wykonanie:
Miód, cukier i masło wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu (uważamy, żeby nie zagotować, bo pierniczki będą zbyt twarde). Masę odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Tak przygotowane suche składniki dosypujemy stopniowo do masy miodowej. Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy. Wycinamy pierniczki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia (papier smarujemy masłem) blaszce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 7-12 minut (w zależności od grubości pierniczków). Pierniczki są gotowe, gdy są zrumienione i jeszcze lekko miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, od razu zdejmujemy je z blachy. Możemy udekorować po całkowitym wystudzeniu.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku (np. puszce) przynajmniej przez tydzień.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
10. Tofu smażone w ziołach z miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
14. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 4481
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
