Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
Pierniczki według tego przepisu powinny poleżeć przynajmniej tydzień przed świętami. Należy zamknąć je w szczelnym pojemniku (np. w puszce). Jeśli dwa dni przed Świętami pierniczki będą według Was wciąż zbyt twarde, wystarczy włożyć do pojemnika ćwiartkę świeżego jabłka i pozostawić na kilkanaście godzin.
Składniki:
- 700 g mąki,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 120 g miękkiej margaryny.
Wykonanie:
Miód, cukier i przyprawę rozpuszczamy w garnuszku. Uważamy, żeby nie zagotować składników, bo przez to pierniczki będą bardzo twarde. Masę miodową odstawiamy do wystudzenia.
Do ostudzonej masy miodowej dodajemy margarynę i jajko, mieszamy. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i błyszczące). Od razu wykładamy ciasto na stolnicę, obsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy pierniczki.
Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier smarujemy masłem). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 7-12 minut. Pierniczki trzeba obserwować, bo łatwo przegapić moment wyjęcia. Gotowe ciasteczka powinny być zrumienione i odrobinę miękkie (po wyjęciu z piekarnika zrobią się kruche). Zdejmujemy z blaszki. Po całkowitym ostudzeniu możemy udekorować.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
10. Tofu smażone w ziołach z miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
14. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 4668
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!