Portal Pszczelarski

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Na zdjęciu krążki owsiane z żurawiną i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód krążki owsiane krążki owsiane z żurawiną i miodem ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Pyszne i zdrowe ciasteczka, których przygotowanie jest bardzo proste. Mogą być przechowywane około tygodnia (w szczelnej puszce!).

Składniki:
- 250 g płatków owsianych,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 30 g posiekanych orzechów laskowych,
- 35 g posiekanych orzechów włoskich,
- 100 g brązowego cukru,
- 100 g masła,
- 75 ml miodu,
- 50 g wiórków kokosowych.

Wykonanie:
Płatki owsiane, wiórki, żurawinę, cukier i orzechy mieszamy ze sobą.

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód. Mieszamy do połączenia składników ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.

Masło z miodem dolewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny być mokre ale sypkie.

Mieszankę owsianą wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15-20 minut (aż nabierze złotawego koloru). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez chwilę.

Używając pierścienia formujemy z podpieczonej owsianki ciasteczka (mocno ugniatamy). Jeśli nie mamy pierścienia, formujemy zbite kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem 

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem 

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4688

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-01 09:26:01

I kolejny przepis będzie wpisany do listy do zrealizowania :)



  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego