Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Na zdjęciu krążki owsiane z żurawiną i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód krążki owsiane krążki owsiane z żurawiną i miodem ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Pyszne i zdrowe ciasteczka, których przygotowanie jest bardzo proste. Mogą być przechowywane około tygodnia (w szczelnej puszce!).

Składniki:
- 250 g płatków owsianych,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 30 g posiekanych orzechów laskowych,
- 35 g posiekanych orzechów włoskich,
- 100 g brązowego cukru,
- 100 g masła,
- 75 ml miodu,
- 50 g wiórków kokosowych.

Wykonanie:
Płatki owsiane, wiórki, żurawinę, cukier i orzechy mieszamy ze sobą.

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód. Mieszamy do połączenia składników ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.

Masło z miodem dolewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny być mokre ale sypkie.

Mieszankę owsianą wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15-20 minut (aż nabierze złotawego koloru). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez chwilę.

Używając pierścienia formujemy z podpieczonej owsianki ciasteczka (mocno ugniatamy). Jeśli nie mamy pierścienia, formujemy zbite kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem 

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem 

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4353

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-01 09:26:01

I kolejny przepis będzie wpisany do listy do zrealizowania :)



  Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym