Torcik naleśnikowy z miodem

Na zdjęciu torcik naleśnikowy z miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege
Naleśniki są świetnym tematem kulinarnym – łatwo i szybko się je przygotowuje, a w zależności od tego, czym zostaną posmarowane, przybierają różne smaki. Tym razem z usmażonych naleśników stworzyłam mini torcik, który mnie samą zaskoczył smakiem. :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 4 płaskie łyżki cukru + cukier do twarogu,
- 400 g twarogu półtłustego,
- 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- kilka łyżek gęstej śmietany 18%,
- cynamon,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka, masło, 4 łyżki cukru ucieramy. Dolewamy mleko, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest za gęste dodajemy mleka). Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie. Odstawiamy na kilka minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Twaróg mieszamy ze śmietaną, cukrem i cynamonem (ilość według uznania).
Na dno tortownicy kładziemy pierwszy naleśnik, smarujemy go 2 łyżkami miodu i przykrywamy drugim naleśnikiem. Na tak przygotowany spód układamy kolejne warstwy:
- twaróg;
- naleśnik;
- twaróg;
- naleśnik;
- 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej;
- naleśnik;
- twaróg;
- naleśnik;
- miód;
- naleśnik;
- cukier puder.
Po położeniu każdej warstwy dociskamy torcik. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Smacznego! :)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
2. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Tofu smażone w ziołach z miodem
10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Amarantus z miodem i migdałami
13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 4006
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2014-01-02 22:07:50
mati 2014-01-08 01:10:12
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













