Portal Pszczelarski

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Na zdjęciu nugat z orzechami, żurawiną i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód nugat z miodem nugat

Zawsze chciałam zrobić własny nugat. Pomyślałam więc, że podejmę wyzwanie. Jakimś cudem udało mi się, chociaż chwil zwątpienia było wiele. Z pewnością nie jest to przepis dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu i dla tych, których rezerwy cierpliwości są ograniczone. Osoby nie lubiące późniejszego sprzątania kuchni też mogą być niezadowolone (chociaż może to tylko u mnie po gotowaniu kuchnia wyglądała jak pobojowisko) :). I najważniejsze: jeśli myślicie, że termometr jest Wam niepotrzebny i poradzicie sobie metodą "na oko" – mylicie się. Hmmm… mimo tego, co przeczytaliście wyżej, nie chcę Was zniechęcać. Tak naprawdę satysfakcja po zrobieniu takiego cuda jest ogromna. :)

Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 szklanki miodu,
- 3 łyżki golden syrupu,
- szczypta soli,
- 0,5 szklanki wody,
- 2 duże białka,
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny,
- 0,5 szklanki orzechów włoskich,
- 1 szklanka migdałów

oraz papier ryżowy do wyłożenia formy.

Wykonanie:
Migdały przesypujemy na blachę i prażymy w piekarniku. Po wyjęciu mieszamy z resztą bakalii.

Kwadratową formę (ok. 20 cm) wykładamy papierem ryżowym przyciętym do wymiarów formy.

Do niewielkiego garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy miód, golden syrup, sól i wodę. Całość mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się. Następnie w garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy do momentu, aż nasza mieszanina uzyska temperaturę 155 stopni (w tym czasie nie mieszamy).

UWAGA: Garnuszek nie powinien być zbyt duży, aby ogrzewanie nie trwało całe wieki, ale pamiętajcie o tym, że syrop zacznie się pienić i może próbować ucieczki, dlatego w garnuszku powinno być trochę miejsca na takie eskapady. :)

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, wlewamy go cienkim, stałym strumieniem na ubite białka, cały czas mieszamy. Masę miksujemy na najwyższych lub prawie najwyższych obrotach miksera przez 10-15 minut (masa powinna wyraźnie zgęstnieć).

UWAGA: Po 2-4 minutach miksowania poczujecie, że masa jest gęsta. W porównaniu do tego, jaka powinna być, wciąż będzie za rzadka. :) Najlepiej miksować z zegarkiem w ręku 10 minut, a jeśli Wasz mikser wciąż będzie na chodzie, to dodatkowe pięć.

Do gęstej masy wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką. Gotowy nugat przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Wygładzamy powierzchnię dłonią posmarowaną olejem. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wyjmujemy nugat i kroimy go ostrym nożem (nóż smarujemy cienko olejem).

Jeszcze kilka uwag:
- w moim przypadku syrop osiągnął temperaturę 110 stopni i przez kolejne pół godziny nie chciał ruszyć z miejsca. Kiedy miałam się już poddać, temperatura ruszyła do góry i mało brakowało, a przegapiłabym odpowiedni moment;

- jeśli dodacie zbyt chłodny syrop, nugat będzie rzadki. Jeśli syrop będzie miał temperaturę powyżej 155ºC nugat wyjdzie zbyt twardy;

- przypalony syrop spowoduje gorzkawy posmak nugatu;

- gdy przepis mówi, żeby nie mieszać, nie mieszacie – choćby nie wiem, jak Was korciło;

- zastygnięty na kuchence syrop najlepiej zalać odrobiną gorącej wody i chwilę odczekać.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4669

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-16 12:11:48

Faktycznie dużo roboty! Ale wygląd i smak pewnie rekompensują włożony trud :D



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu