Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
Bardzo lekka, orzeźwiająca sałatka, w której moją ulubioną częścią jest mandarynka połączona z sosem winegret.
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska,
- 1 średni ogórek,
- 2 mandarynki,
- 0,5 szklanki pestek słonecznika,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- zioła prowansalskie.
Wykonanie:
Oliwę, sok z cytryny, miód i zioła mieszamy w miseczce.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką miąższ (dzięki temu sałatka będzie mniej wodnista), kroimy w kostkę. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i każdą z nich kroimy na 3 części. Pestki słonecznika prażymy na patelni.
Mieszamy przygotowane składniki.
Smacznego! :)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Tofu smażone w ziołach z miodem
10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Amarantus z miodem i migdałami
13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 5596
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!