Portal Pszczelarski

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Na zdjęciu szarlotka z karmelizowanymi migdałami i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód ciasto z miodem szarlotka szarlotka z miodem

Szarlotka, która na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana jest w rzeczywistości bardzo prosta do przygotowania. Polecam ją zarówno od święta, jak i na co dzień.

Składniki na ciasto (tortownica 21 cm):
- 250 g mąki,
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 125 g margaryny,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 30 g masła.

Składniki na polewę migdałową:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 1,5 łyżki miodu,
- 100 g posiekanych migdałów.

Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste, podsypujemy mąką. Formujemy kulę i zawijamy w folię. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie smarujemy masłem (bok też). 2/3 ciasta wykładamy na dno i rozprowadzamy palcami. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 10-15 minut. Pozostałe ciasto chowamy znów  do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę przecinamy wzdłuż na 2-3 kawałki. W garnku rozpuszczamy masło (30 g), wsypujemy jabłka i gotujemy aż będą miękkie (ale nie będą się rozpadać!). Odstawiamy do przestudzenia.

100 g masła, cukier i miód rozpuszczamy w garnuszku i przez chwilę gotujemy. Dosypujemy posiekane migdały i mieszamy. Zestawiamy z ognia.

Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Pozostałe ciasto formujemy w wałek i wyklejamy nim bok tortownicy do połowy jej wysokości (dociskamy wałek i spłaszczamy go). Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka, a na nie migdały. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy z tortownicy po całkowitym wystudzeniu (inaczej może się rozpaść).

Smacznego! :)

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5089

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2013-12-28 16:47:15

Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje!

pszczelarka78 2013-12-29 14:54:17

Dokładnie, apetyt rośnie, a dopiero co święta się skończyły, a by się zjadło taki smakołyk. Mniam!



  Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku