Portal Pszczelarski

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Na zdjęciu szarlotka z karmelizowanymi migdałami i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód ciasto z miodem szarlotka szarlotka z miodem

Szarlotka, która na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana jest w rzeczywistości bardzo prosta do przygotowania. Polecam ją zarówno od święta, jak i na co dzień.

Składniki na ciasto (tortownica 21 cm):
- 250 g mąki,
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 125 g margaryny,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 30 g masła.

Składniki na polewę migdałową:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 1,5 łyżki miodu,
- 100 g posiekanych migdałów.

Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste, podsypujemy mąką. Formujemy kulę i zawijamy w folię. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie smarujemy masłem (bok też). 2/3 ciasta wykładamy na dno i rozprowadzamy palcami. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 10-15 minut. Pozostałe ciasto chowamy znów  do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę przecinamy wzdłuż na 2-3 kawałki. W garnku rozpuszczamy masło (30 g), wsypujemy jabłka i gotujemy aż będą miękkie (ale nie będą się rozpadać!). Odstawiamy do przestudzenia.

100 g masła, cukier i miód rozpuszczamy w garnuszku i przez chwilę gotujemy. Dosypujemy posiekane migdały i mieszamy. Zestawiamy z ognia.

Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Pozostałe ciasto formujemy w wałek i wyklejamy nim bok tortownicy do połowy jej wysokości (dociskamy wałek i spłaszczamy go). Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka, a na nie migdały. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy z tortownicy po całkowitym wystudzeniu (inaczej może się rozpaść).

Smacznego! :)

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4902

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2013-12-28 16:47:15

Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje!

pszczelarka78 2013-12-29 14:54:17

Dokładnie, apetyt rośnie, a dopiero co święta się skończyły, a by się zjadło taki smakołyk. Mniam!



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Pancakes cytrynowe z miodem

Ananas w czekoladowym cieście

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem