Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
Szarlotka, która na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana jest w rzeczywistości bardzo prosta do przygotowania. Polecam ją zarówno od święta, jak i na co dzień.
Składniki na ciasto (tortownica 21 cm):
- 250 g mąki,
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 125 g margaryny,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 30 g masła.
Składniki na polewę migdałową:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 1,5 łyżki miodu,
- 100 g posiekanych migdałów.
Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste, podsypujemy mąką. Formujemy kulę i zawijamy w folię. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie smarujemy masłem (bok też). 2/3 ciasta wykładamy na dno i rozprowadzamy palcami. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 10-15 minut. Pozostałe ciasto chowamy znów do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę przecinamy wzdłuż na 2-3 kawałki. W garnku rozpuszczamy masło (30 g), wsypujemy jabłka i gotujemy aż będą miękkie (ale nie będą się rozpadać!). Odstawiamy do przestudzenia.
100 g masła, cukier i miód rozpuszczamy w garnuszku i przez chwilę gotujemy. Dosypujemy posiekane migdały i mieszamy. Zestawiamy z ognia.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Pozostałe ciasto formujemy w wałek i wyklejamy nim bok tortownicy do połowy jej wysokości (dociskamy wałek i spłaszczamy go). Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka, a na nie migdały. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy z tortownicy po całkowitym wystudzeniu (inaczej może się rozpaść).
Smacznego! :)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Tofu smażone w ziołach z miodem
10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Amarantus z miodem i migdałami
13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 4902
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2013-12-28 16:47:15
pszczelarka78 2013-12-29 14:54:17