Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
Pyszny i bardzo zdrowy kuskus zrobiony na bogato. Przygotowanie zajmuje 15 minut. Podana porcja wystarcza dla trzech osób (lub dla dwóch głodomorów). :)
Składniki:
- 1 szklanka sypkiej kaszy kuskus,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- pół łyżeczki tymianku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 pomidor,
- 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 puszka białej fasoli,
- garść ziaren słonecznika,
- 2 łyżki siemienia lnianego.
Wykonanie:
Kuskus zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 5 minut.
Sok z cytryny, miód, oliwę, sól, lubczyk i tymianek mieszamy tworząc sos.
Pomidory kroimy. Fasolę wrzucamy na sitko, płuczemy zimną wodą. Słonecznik i siemię prażymy na patelni.
Kuskus mieszamy z warzywami, ziarnami i sosem.
Podajemy na ciepło.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
10. Tofu smażone w ziołach z miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
14. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 4379
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!