Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie
Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie
Ze względu na pochodzenie rozróżnia się:
Miody nektarowe są uzyskiwane z nektaru kwiatowego, a ich nazwa pochodzi od gatunku rośliny, której pyłku dany miód zawiera najwięcej. Do roślin miododajnych można zaliczyć m.in.: lipę, akację, rzepak, grykę. Miody nektarowe mają jaśniejszą barwę, łagodniejszy smak i szybciej krystalizują niż spadziowe. Pod względem barwy występują miody białe, jasnożółte, żółte, zielonożółte, pomarańczowe, a nawet brunatno-brązowe. Barwa jest uzależniona od konsystencji, ponieważ inną barwę mają miody płynne, a inną skrystalizowane. Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i zachodzi w każdym miodzie. Czas krystalizacji zależy głównie od pochodzenia miodu, zawartości wody i stosunku glukozy do fruktozy. Po skrystalizowaniu miód może być drobnoziarnisty lub gruboziarnisty.
Miody spadziowe z drzew owocowych mają barwę złocistożółtą, łagodny smak oraz zapach płatków kwiatowych. Miody spadziowe z drzew iglastych są bardziej gęste i lepkie, ciemniejsze, o barwie ciemnobrunatnej, brunatno-zielonkawej do prawie czarnej. Miody te są mało słodkie o lekkim korzennym zapachu i łagodnym, lekko żywicznym smaku [1,2].
Miody nektarowo-spadziowe są wytwarzane przez pszczoły z nektaru roślin i z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin [3].
Bibliografia:
[1] Gogol D., Tuszyński T. Miody pitne – tradycje, surowce i technologie. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 1996, 08, s. 25-27
[2] Juszczak L., Miód i jego składniki bioaktywne. Cukiernictwo, 2012, s. 8-9 i 60-62
[3] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. Dz.U. z 2003r., nr 181, poz. 1773
Zobacz również:
Miód i jego rodzaje według prawa unijnego
Po czym rozpoznać rodzaj miodu?
Liczba wyświetleń artykułu: 15680
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2016-12-02 21:47:42