Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Na zdjęciu: różne rodzaje miodu w słoikach. Źródło zdjęcia: 1910bottlingcompany.files.wordpress.com/2014/01/honey2.jpg
Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie
Ze względu na pochodzenie rozróżnia się:
Miody nektarowe są uzyskiwane z nektaru kwiatowego, a ich nazwa pochodzi od gatunku rośliny, której pyłku dany miód zawiera najwięcej. Do roślin miododajnych można zaliczyć m.in.: lipę, akację, rzepak, grykę. Miody nektarowe mają jaśniejszą barwę, łagodniejszy smak i szybciej krystalizują niż spadziowe. Pod względem barwy występują miody białe, jasnożółte, żółte, zielonożółte, pomarańczowe, a nawet brunatno-brązowe. Barwa jest uzależniona od konsystencji, ponieważ inną barwę mają miody płynne, a inną skrystalizowane. Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i zachodzi w każdym miodzie. Czas krystalizacji zależy głównie od pochodzenia miodu, zawartości wody i stosunku glukozy do fruktozy. Po skrystalizowaniu miód może być drobnoziarnisty lub gruboziarnisty.
Miody spadziowe z drzew owocowych mają barwę złocistożółtą, łagodny smak oraz zapach płatków kwiatowych. Miody spadziowe z drzew iglastych są bardziej gęste i lepkie, ciemniejsze, o barwie ciemnobrunatnej, brunatno-zielonkawej do prawie czarnej. Miody te są mało słodkie o lekkim korzennym zapachu i łagodnym, lekko żywicznym smaku [1,2].
Miody nektarowo-spadziowe są wytwarzane przez pszczoły z nektaru roślin i z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin [3].
Bibliografia:
[1] Gogol D., Tuszyński T. Miody pitne – tradycje, surowce i technologie. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 1996, 08, s. 25-27
[2] Juszczak L., Miód i jego składniki bioaktywne. Cukiernictwo, 2012, s. 8-9 i 60-62
[3] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. Dz.U. z 2003r., nr 181, poz. 1773
Zobacz również:
Miód i jego rodzaje według prawa unijnego
Po czym rozpoznać rodzaj miodu?
Liczba wyświetleń artykułu: 16560
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2016-12-02 21:47:42

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
