Miód i jego rodzaje według prawa unijnego

Źródło obrazka: projekt własny.

miód definicja miód kwiatowy miód nektarowy miód spadziowy miód sekcyjny miód z plastrami miód odsączony miód odwirowany miód wytłoczony miód przefiltrowany Apis mellifera Hemiptera prawo prawo unijne

W Części VIII zatytułowanej „Definicje dotyczące sektora pszczelarskiego” Załącznika nr III do Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. U. L 299 z 16.11.2007, str. 1) można znaleźć definicje „unijną” dotyczącą miodu oraz określającą rodzaje według kryteriów pochodzenia oraz sposobu produkcji (tudzież konfekcjonowania).

Poniżej przedstawiamy fragment tegoż aktu prawnego:

„1. „Miód” oznacza naturalnie słodką substancję produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach do dojrzewania.

Główne rodzaje miodu to:

a) w zależności od pochodzenia:

(i) miód kwiatowy lub nektarowy: miód otrzymany z nektaru roślinnego;

(ii) miód spadziowy: miód otrzymany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin;

b) w zależności od sposobu produkcji lub konfekcjonowania:

(iii)   miód sekcyjny: miód zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanych plastrów bez czerwiu lub węzie zrobione wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych w lub częściach takich plastrów;

(iv) miód z plastrami: miód zawierający jedną lub więcej części plastra miodu;

(v)  miód odsączony: miód uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu;

(vi) miód odwirowany: miód otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu;

(vii) miód wytłoczony: miód uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nie przekraczającego 45oC lub bez;

(viii) miód przefiltrowany: miód uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych w taki sposób, aby usunąć znaczną ilość pyłku.”

Emil M. Szymański

Emil M. Szymański

Autor tekstów

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Właściciel gospodarstwa pasiecznego w okolicach Zgorzelca. Z zawodu i zainteresowania - pasjonat bzykania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Musisz się zalogować aby móc dodać post.

Twitter

Facebook

FanPage

Newsletter

Portal Pszczelarski 2013 © Wszelkie prawa zastrzeżone

Wykonanie serwisu: Olgroup Multimedia