Portal Pszczelarski

Po czym rozpoznać rodzaj miodu?

Na zdjęciu: słoik z miodem bez opisanej etykiety. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/table_jar_honey_bokeh/405188/6000x4000

miód rodzaje miodu rozpoznawanie miodu miód rzepakowy miód wielokwiatowy miód lipowy miód akacjowy miód spadziowy miód gryczany miód faceliowy miód wrzosowy miód malinowy produkt miodopodobny

Po czym rozpoznać rodzaj miodu?

Rodzaje miodu różnią się od siebie nie tylko pod względem właściwości chemicznych, ale przede wszystkim organoleptycznych. Każdy miód ma swój specyficzny zapach i kolor, zarówno przed krystalizacją, jak i po. Przy odrobinie wprawy można więc bez problemu rozpoznać rodzaj miodu.

Oczywiście, rozpoznawanie rodzaju miodu ma sens tylko wtedy, gdy mamy pewność, że jest to miód całkowicie naturalny. A przy zakupie w supermarketach może być z tym różnie. Dlatego konsumenci miodu, którym zależy przede wszystkim na jakości i naturalności kupowanego produktu, powinni kupować miód w pasiekach, niewielkich sklepach z produktami pszczelarskimi lub w sklepach online dobrych i sprawdzonych pasiek. Dzięki temu można mieć pewność, że otrzymujemy miód, a nie produkt miodopodobny.

Przy odróżnianiu miodu największe znaczenie wydają się mieć zapach i smak. Po samej barwie nie zawsze uda nam się rozpoznać konkretny miód, gdyż wiele rodzajów może mieć bardzo zbliżone kolory.

Rozpoznawanie miodu po barwie, smaku i zapachu:

Miód rzepakowy – w stanie płynnym jest bezbarwny, czasem ma lekko słomkowy kolor. Krystalizuje bardzo szybko, wtedy przybiera barwę białą lub kremową. Ma delikatnie wyczuwalny zapach kwiatów rzepaku.

Miód wielokwiatowy – może się nieco różnić w zależności od rodzaju pożytków, na jakich pszczoły zbierały nektar oraz terminu zbiorów. Miód wiosenny jest jaśniejszy, delikatny w smaku i ma lekko wyczuwalny, słodki aromat. Miód letni jest nieco ciemniejszy, ma ostry smak i jest bardziej aromatyczny.

Miód lipowy – ma mocno wyczuwalny zapach kwiatów lipy. Jest jasnożółty lub lekko bursztynowy, czasem można dostrzec lekki zielonkawy odcień. Jego smak jest mocny, zdecydowany, lekko pikantny, a czasem nawet gorzkawy.

Miód akacjowy – jest jasno słomkowy lub żółtawy. Zdarza się, że jest nawet całkiem przezroczysty. Gdy skrystalizuje robi się biały lub jasnożółty. Bardzo intensywnie pachnie, z wyczuwalną nutą kwiatów akacji. W smaku jest bardzo słodki, bez wyczuwalnych nut goryczy czy kwasowości.

Miód spadziowy – już na pierwszy rzut oka różni się od miodów wytwarzanych z nektarów. Jest ciemny, brunatny, brązowy, zgniłozielony lub całkiem czarny. Kolor w dużej mierze jest uzależniony od gatunku drzewa, z jakiego zbierana była spadź. W smaku jest ostry, mocny, często z wyczuwalnymi nutami żywicy.

Miód gryczany – jest ciemny, o barwie mocno herbacianej lub brunatnej. Intensywny jest również jego smak – dosyć ostry i pikantny. W zapachu można wyczuć bardzo silną nutę kwiatów gryki.

Miód faceliowy – w postaci płynnej jest jasnożółty, natomiast gdy skrystalizuje staje się jasnokremowy, czasem całkiem biały. Ma delikatny, lekki smak.

Miód wrzosowy – dość rzadko w naszym kraju spotykany. Ma ciekawą, brunatno-czerwoną barwę. Równie ciekawie wygląda po krystalizacji – staje się pomarańczowy lub bardzo brunatny, a jego konsystencja robi się galaretowata. Pachnie wrzosem, a w smaku jest delikatny, ale nie za bardzo słodki. Te cechy sprawiają, że praktycznie nie ma możliwości, by go pomylić z inną odmianą miodu.

Miód malinowy – gdy jest płynny, ma barwę jasnożółtą, a po krystalizacji staje się żółto-biały. Jest delikatny i słodki, z wyczuwalnymi w smaku owocami malin.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 116-117

Zobacz również:

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Miód i jego rodzaje według prawa unijnego

Właściwości miodu

Miód - produkt pszczeli

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 53833

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem