Portal Pszczelarski

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Na zdjęciu słoik a w nim sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę. Autorka zdjęcia: Emilia Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya

przepis z miodem miód sałatka z miodem sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej

Uwielbiam ją szczególnie w wykonaniu mojej babci. Do tej pory nie robiłam jej sama i muszę przyznać, że z zalewy jestem zadowolona na wskroś! Sama wydedukowałam proporcje i tylko czekam, aż będę ją zjadać! Zrobiłam na razie dwa słoiki w różnych wariacjach - z koperkiem i z marchewką.

Składniki na zalewę na około dwa litrowe słoiki:
- nieduże ogórki gruntowe,
-
700ml wody,
- pół szklanki octu spirytusowego,
- 6 łyżek miodu rzepakowego,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- 2 płaskie łyżki soli, 
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- płaska łyżeczka gorczycy.

Wykonanie:
Z wody, octu, miodu oraz reszty przypraw robimy zalewę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dolewamy do niej 4 łyżki oleju i mieszamy.

Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki. Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą.

Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą marchewkę lub posiekany koperek (lub jedno i drugie). Dodatki nie gryzą się z miodem, więc polecam wypróbować kilka opcji. :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

3. Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

4. Kaczka po mazursku

5. Kutia wigilijna z miodem pitnym

6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 19166

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą