Portal Pszczelarski

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Autorka zdjęcia: Emilia Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya

przepis z miodem miód miód pitny trójniak kaczka z miodem obiad z miodem

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kaczkę w marynacie korzennej pieczonej w miodzie pitnym.

Składniki:
- 1 kaczka pekin (ok. 2kg),
- 1 szklanka miodu pitnego.

Składniki na marynatę:
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu,
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
- 1 łyżka cynamonu mielonego,
- 1 łyżka zmiażdżonych goździków,
- 1 łyżka zmiażdżonego ziela angielskiego,
- 1 łyżka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżka miodu pszczelego,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 3/4 szklanki miodu pitnego (trójniaka).

Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą łączymy. Zalewamy nią kaczkę, tak w środku, jak i na zewnątrz i pozostawiamy w ciasnym, niemetalowym naczyniu owiniętym folią spożywczą na 24 godziny.

Mięso najlepiej przygotować rano, a wieczorem obrócić je na drugą stronę i jeszcze raz posmarować wierzch marynatą, by całość dobrze przeszła przyprawami.

Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.

Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem.

Gotową kaczkę podajemy na ciepło lub zimno, z konfiturą z czerwonych borówek lub żurawiny.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

2. Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

3. Kaczka po mazursku

4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

5. Kutia wigilijna z miodem pitnym

6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8674

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Puszysty omlet z bananami

Tosty na słodko

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie