Tofu smażone w ziołach z miodem
Tofu smażone w ziołach z miodem
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kostka tofu wędzonego (POLSOJA),
- 2 łyżki miodu,
- sok z połowy limonki,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- oliwa do smażenia.
Wykonanie:
Tofu odsączamy z zalewy, przekrajamy w poprzek, nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach.
Miód i sok z limonki mieszamy, smarujemy naszym syropem tofu, posypujemy przyprawami. Odstawiamy na 15 minut.
Kawałki tofu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron.
Usmażone tofu układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Torcik naleśnikowy z miodem
2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami
3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem
4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady
5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem
6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem
7. Amarantusowe batoniki z miodem
8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach
9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem
11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem
12. Amarantus z miodem i migdałami
13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem
14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie
15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1
16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2
17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem
18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Liczba wyświetleń artykułu: 9524
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2015-04-17 10:56:16
marcin 2015-04-17 11:05:52