Portal Pszczelarski

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Na zdjęciu: Gniazdka z ciasta kataifi z miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód ciasto z miodem ciasto kataifi z miodem gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Ciasto kataifi pochodzi z Grecji, ale spotkać je można we wszystkich krajach arabskich. Jest neutralne w smaku, podobne do ciasta filo, rozdrobnione na bardzo cienkie nitki. Pierwszy raz zetknęłam się z kataifi w Egipcie, gdzie mieliśmy okazję spróbować słodkiego wypieku, który później w swoim gronie nazywaliśmy "ciastem z włosów". Spotkałam się również z określeniem "włosy babci". Tak, czy inaczej, postanowiłam wprowadzić to ciasto do swojej kuchni i przetestować różne warianty. Dziś przedstawiam Wam słodką wersję. :)

Składniki (na 6 sztuk):
-
200 g mrożonego kataifi,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 70 g orzechów włoskich,
- 70 g cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki wody,
- sok z 0,5 limonki,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki miodu.

Wykonanie:
Ciasto rozmrażamy. Przygotowujemy syrop: wodę gotujemy, dodajemy cukier, cynamon i sok z limonki. Gotujemy przez 3-4 minuty, odstawiamy.

Okrągłe foremki smarujemy masłem. Wykładamy porcje ciasta kataifi formując gniazdka, polewamy rozpuszczonym masłem.

Orzechy siekamy, posypujemy przygotowane gniazdka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 5-7 minut (aż ciasto się zarumieni).

Upieczone gniazdka wyjmujemy z piekarnika. Polewamy przygotowanym wcześniej syropem (ok. 2 łyżek na gniazdko).

Rozpuszczamy miód, polewamy wierzch ciastek. Odstawiamy przynajmniej na kilka godzin.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6049

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek