Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Autorka zdjęcia: Emilia Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya
Niby drób, ale nie taki znowu zwykły. Najfajniejsza w tym dzikim ptactwie jest ich wielkość. Udko na jeden kęs i przepyszna mini-pierś. Chyba właśnie zostałam fanką pieczonych przepiórek. :)
Marynata na 2 przepiórki:
- 2 łyżki miodu,
- łyżka oleju rzepakowego,
- łyżka przyprawy maggi,
- łyżka soku z limonki,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- kilka plasterków limonki,
- garść pieczarek,
- nieduża cebula,
- sól,
- pieprz,
- łyżka mleka.
Wykonanie:
Składniki marynaty (miód, cynamon, olej, maggi, sok z limonki) dobrze ze sobą łączymy, by powstała jednolita masa. Przepiórki warto przed przyprawieniem obejrzeć, czy nie mają pozostałości piórek. Każdą dobrze obtaczamy w marynacie i odtawiamy na dwa dni do lodówki w glinianym naczyniu owiniętym folią spożywczą.
W dniu pieczenia, newralgiczne elementy drobiu, tj. końce nóżek i skrzydełek, owijamy w folię aluminiową, by się nie przypaliły. Można to samo uczynić z szyją, jednak ja wolę, jak ta akurat dobrze się wypiecze. Wedle woli można również szyję całkiem od przepiórki odciąć. Przepiórki przekładamy do naczynia, w którym będą się piekły i obkładamy je plasterkami limonki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i w gorącym umieszczamy przygotowany drób. Pieczemy maksymalnie do 40 minut, do uzyskania złocistej skórki. Jeśli w trakcie pieczenia zaczynamy zauważać, że limonki zbyt mocno się przypiekają, można je zdjąć.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju ze startymi pieczarkami. Doprawiamy je solą i pieprzem. Gdy będą miękkie, dolewamy do nich łyżkę mleka i miksujemy na gładką masę.
Gorące przepiórki podajemy na talerzu z pieczarkowym kremem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami
2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym
4. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę
5. Kutia wigilijna z miodem pitnym
6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim
Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya
Liczba wyświetleń artykułu: 4297
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Zmiana dofinansowania do pasiek w Bawarii 2023
Niemcy stawiają na ilość i ekologię Edyta Glebocki

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk
